Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím snad mi tu někdo pomůže s tímto příkladem
Cementárny vyrábejí pytle cementu ze dvou složek. Kilogram složky A stojí 2,40 Kc a skládá se
ze 4 jednotek kvalitního písku, 3 jednotek hrubého písku a 5 jednotek šterku. Kilogram složky
B stojí 4 Kc a skládá se ze 3 jednotek kvalitního písku, 6 jednotek hrubého písku a 2 jednotek
šterku. Každý pytel musí obsahovat nejméne 120 jednotek kvalitního písku, 120 jednotek
hrubého písku a 100 jednotek šterku. Firma by ráda znala nejlepší kombinaci obou složek tak,
aby minimalizovala náklady. Formulujte matematický model úlohy lineárního programování a
naleznete graficky optimální rešení
tak nějak mi po sto letech počítání vyšlo, že první jednotky budu vyrábět 30 a druhý 10 v celkové ceně 112kč, ale mám pocit, že je to špatně.
Díky za pomoc
Zdravím, označila jsem x - (kg) složky A, y - (kg) složky B, potom minimalizuji funkci:
2,4x+4y->min
Z podmínek soustava rovnic:
kvalitní písek: 4x+3y>=120
hruby pisek: 3x+6y>=120
sterk: 5x+2y>=100
Oblast přípůstných řešení - dle stroje.
v levé častí oblasti (asi v některém z vrcholu=průsečíků jednotlivých hraničních přímek) bude minimum účelové funkce - shodujeme se? Děkuji.
Stránky: 1