Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim opet vsechny,
jelikoz tu posledni dobou moc nejsem, i kdyz stale ctu zajimave prispevky, ktere se zde objevuji, neni stale moc casu se aktivne zapojit. Ale i tak si sem tam prijdu pro potrebnou radu zkusenejsich "matematickych magu".:o))
Ale i presto, zajimal by me Vas nazor na statni maturity. Myslite si, ze prospeji ceskemu skolstvi?
Ja osobne...se stanu prvni linii, ktera pociti tento nove zavedeny system na vlastni kuzi, i presto, ze me to ceka az za rok.
Takze, co vy na to?
Varování: mám informace pouze kusé, navíc spíše od profesorů. Nečetl jsem do hloubky nějaké materiály.
Podle mě by si školy měly maturity zařizovat dále samy (což není možné, když st. maturity se teď 13 let připravovaly). Znám sice jen přibližný popis státní maturity z angličtiny a příjde mi to jako takové... zvláštní. Ptát se studentů na předepsané otázky, nevybočovat z tématu... přeci jen o tom ta maturita je. Nevěřím také, že se udrží pod pokličkou tato předepsaná témata. Známe poměry na soukromých školách.
No uvidíme. Nechci být skeptik, ale jsem rád, že maturuji "po staru".
mě to sice čeká až za dva roky, ale myslím že nas taky ještě řadí k takzvanému zkušebnímu období:)
mýslím že nápad je to docela dobrý a v některých západních ,,vyspělých´´ zemích úspěšně funguje, ale u nás to chtějí spustit dřív než je to pořádně připraveno a navíc si myslím že rozdíl mezi některými středními školamy je tak velký že napříkad studenti gymnázií budou neuvěřitelně zvýhodněni(tedy i já). Prostě nejdřív by museli mít školy stejnou úroveň a pak by mohla být stejná maturita. Na druhou stranu si myslím že právě státní maturita úroveň škol vyrovná, ale potrvá ti několik let, po tu dobu bude někdo šťastný a někdo si bude stěžovat.
Otázka je, která cesta je lepší.
PS: doufám že jsem teď někoho neurazil, to bych nerad.
↑ halogan:
Ja osobne studuji na soukrome skole, ne proto, ze bych ji povazoval za lepsi, nez treba statni, ale siroko daleko obor, ktery studuji, nebyl.
Ale i presto souhlasim s tvymi obavami.
Ono jeste ted neni zcela jiste, jak budou tyto maturity ve skutecnosti vlastne vypadat. Ano, koluje sice spousta materialu, ale i presto..ucitele stale nejsou schopni odpovedet, jak to vlastne bude...navic nas stale vyucuji stylem, ktery nas pripravuje na stary model..protoze oni vlastne nevi..jak by meli pripravit na novy...znaji bohuzel jen obrysy....
↑ O.o:
jo, to máš pravdu, ale včem je potom smysl společné maturity pro všechny když nebude stejná.
PS:děkuji za opravu, stydím se.
↑ Jirda:
Narážku na soukromé školy jsem myslel jinak - jde o to, že znám případy, kdy například na maturitní slohovku znali studenti témata dříve, než se práce stala. Nebo že matka učila svého syna. Atp.
↑ M@rvin:
Navic, prvni dva roky bude umoznen i tento model:
Uvedu priklad:
Povinne si musim zvolit cesky jazyk - zvolim si akladni uroven, nebudu riskovat vyssi
Pote si vyberu povinne volitelnou matematiku - opet zakladni uroven - proc? muzou zapracovat nervy, ci jine faktory - proste chci jet na jistotu
ALE
jako nepovinne si zvolim cesky jazyk - vyssi uroven
a zaroven matematiku - vyssi uroven
a pokud nezvladnu uspesne absolvovat nepovinnou zkousku -> nic se nedeje..jde jen o to, zvladnout ty povinne...
↑ Jirda:
to je asi výdoha pro nás zkušební králíky:)
ale nejsem si jistý jestli tohle nebude možné i po zkušebních letech?
↑ halogan:
Ja to nebral vubec zle. Omlouvam se, pokud to tak vyznelo. Ale i presto, pomery na soukromych skolach jsou jine, nez na statnich. Urcite existuji i svetle vyjimky, ale problemy soukromych skol jsou predevsim v tom, ze jsou vazane na fin. prostredky, ktere studenti odvadeji. Studenti se tim de facto stavaji financni zakladnou skoly a i proto, kdyz treba profesorka vyhrouje..jak v matice necha odpalkovat 1/4 tridy..neudela to, i kdyz by treba mohla, kdyby chtela...znamenalo by to financni diru pro skolu...proto existuji urcite nepsane limity, kteryma se ta skola musi ridit...
Navic bych dale mohl mluvit o marketingu techto skol, znam to z vlastni zkusenosti..ale to bych utikal nejspis od tematu...
↑ M@rvin:
Myslim, ze to pak umozneno jiz nebude. Take jsem ale velmi zvedav, jak na tenhle model budou nahlizet vysoke skoly. Minimalne prvni rok bdou nejspis pouze analyzovat...
↑ M@rvin: To, že má maturita více úrovní mi připadá jako fajn nápad, stejně jako úrovně certifikátů angličtiny FCE/CAE/CPE. Chtělo by to ale podporu ze strany vysokých škol, kdyby třeba řekly "požadujeme matematiku na vyšší úrovni a fyziku alespoň na nižší". Aby měli studenti motivaci si stupeň maturity nastavit podle toho, co v životě hodlají dělat a ne podle toho, co jde "jednodušeji prolézt".
↑ Kondr:
Take souhlasim, ale nejspis to jeste par let potrva...Mozna to dopadne jako se systemem jedne prihlasky na stredni skolu, ktery jsem take jako prvni okusil..Pote, myslim ze o 2 roky pozdeji, se to zmenilo na soucasny model...
↑ Jirda:↑ M@rvin:
Zdravím vás oba :-),
pozorně jsem si váš dialog přečetla a přidám jen svůj názor (bohužel vychází z praxe) , pokud je řeč o penězích- tedy fin. prostředky na žáka - pak musím dodat, že na to jsou v dnešní době vázany všechny typy škol o základních až po vysoké , atˇsoukromé či státní. Bohužel , jde všude jen o peníze a to není dobré. :-( .. Teda podle mně, je to můj soukromý názor.
↑ Kondr: Zdravím :-)
Souhlasím s tvým názorem .. vyšší a nižší úroveň.. možná by studium nebylo pro některé studenty v průběhu studia tak frustrující. Do podvědomí by mohlo vstoupit : Ano, to znám méně, ale zase tady v tomhle jsem dobrý . A navíc by na to vycházející student měl i "výstupní glejt. " Proč ne ? Každý nemůže umět všechno .
Mě maturita čaká až za dost dlouho vlastně za 3 roky(jsem ve 2.ku) ale už teď by mě zajímalo jeslti někdo nevíte jestli se dá zvolit třeba čeština lehčí a matematika vyšší úroveň? protože tu základní jsem udělal celou už teď a měl jsme plný_počet_bodů-5 (tedy alespoň myslím že mi 5bodů uniklo možná 6) a tak to je pak docela nuda, když to udělám už ve 2.ku.... a kdybych chtěl ját na MFF tak to by bylo asi taky dosti zajámavé jen se základní úrovní, ale zas si myslím že z Češtiny bych tu maturitu až tak snadno nedal:(
proto se chci zeptat jestli tedy ve státní části mohu maturovat z různých úrovní
Viz zde.
Povinné zkoušky koná žák buď v základní, nebo vyšší úrovni obtížnosti, dle svého svobodného rozhodnutí. Úroveň volí pro každou zkoušku zvlášť.