Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Každý ze skupiny výletníků měl platit za oběd v restauraci stejnou částku, celková cena= 1632,- Kč. Dva výletníci neměli peníze a tak museli zbylí zaplatit o 12,80 Kč víc než kdyby platili všichni. Kolik bylo výletníků???
Nepřišla jsem na rovnici,ale vyřešila jsem to logickou cestou, že těch 1632 musí být dělitelné číslem 15 a 17 a rozdíl mezi podíly je oněch 12,80( 108.80-96). Jenže jsem šťoura a ta rovnice mi nedá spát a vím , že to je určitě jednoduché....
↑ osamela:
Z čeho plyne že číslo 1632 musí být dělitelné 15 a 17? Protože třeba 15ti zrovna dělitelné není.. Moc ten postup nechápu. Kolik výletníků ti tedy vlastně vyšlo?
Doporučuju si nějak označit počet výletníků, a částku, která na každého z nich připadá, a pak jít postupně po zadání a sestavit dvě rovnice.
↑ osamela:
Správně. Jak tedy vypadala to rovnice ze které jsi to počítala? Tu jsi totiž musela mít sestavenou, pokud ti to vyšlo. Ta úvaha je správně.
↑ osamela:
Jo tak, takže jsi zkoušela postupně všechna čísla, dokud ti mezi dvěma podíly nevyšel rozdíl 12,8? To máš štěstí že to nebyla nějaká velkovýprava o několika stovkách turistů :-)
Co takhle zapsat přesně to co jsem teď napsal s tím, že ale větší z těch čísel označíš x a to menší x-2? Zkus to.
Tak aby jsi se necítila tak ↑ osamela:, tak malá nápověda.
x...počet výletníků
y...částka, kterou měl každý zaplatit
Tedy:
x.y=1632
teď dva neměli prachy(platilo tedy o 2 méně, ale každý o 12,80 Kč více, zaplatit ovšem museli stejnou částku-1632,-Kč)
(x-2)(y+12,80)=1632
Po úpravách by ti měla vyjít: