Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
máte prosím někdo zkušenosti se psaním TeX dokumentů a následným konvertováním např. do pdf? Co bych
potřeboval je:
1) Nějaký tutorial jak např. v textovém editoru napsat nějaký "zdrojový text" v TeXu. (Např. jednoduchý text typu: Napis, věta v přirozeném jazyce, vzorec)
2) Doporučit nějaký software, který mnou napsaný text z bodu 1) zkonvertuje do (např.) pdf.
Děkuji za informace

Já se učil odtud http://www.penguin.cz/~kocer/texty/lsho … t2e-cz.pdf a používám TexWorks.
ad 2) pdflatex
Nainstaloval jsem si MikTex, ale soubor, který se spustil je TexWorks. :-)
Problém však mám s "vysázením" českých znaků - ty se po vysázení nevypisují. Máte s tím někdo zkušenosti?
Je nutné nějak nastavit TexWorks?
Máte příklad souboru s diakritikou, který se vám daří vysázet?
Jakým příkazem provádíte sazbu - cslatex? S jakými argumenty?
Díky

Mám také MikTeX. Na soubor s následujícím textem pustím z příkazového řádku příkaz latex (jediný argument je název souboru). Diakritika se mi zobrazí správně.
\documentclass{article}
\usepackage[czech]{babel}
\usepackage[cp1250]{inputenc}
\usepackage[IL2]{fontenc}
\begin{document}
příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy
\end{document}Offline
Díky všem za pomoc.
Vřele doporučuji DOCBOOK, technologie XML/XSL. Prvotní nastavení je trošku náročnější, ale pak se to vyplatí. Nápíšeš cílový text ve formátu XML (jsou na to WisiWig editory). Pak se provede konverze. Výstupní formáty PDF,CHM,HTML,xhtml,ODF,a další. Přitom jsem schopný výsledný text vygenerovat v několika formátech během několika vteřin. Perfektně se v rom píšou diplomky a bakalářky. PDF v pohodě vytvoříš i s bookmarky a mnoho dalších featur.
↑ ondrouchd:
Ovsem na psani treba matematickych skript se to jaksi nehodi ....
Navic, v TeXu hojne pouzivame vlastni makra, ktera nam velice setri cas.
Souhlasím s tím, že podpora MathML není moc na přijatelné úrovni. Matematické vzorce v DocBooku je lepší zapisovat pomocí LaTeXové syntaxe a do HTML se pak musí vložit jako obrázek vygenerovaný z texového EPS souboru. Nicméně bych tímto nedostatkem docbook hned neodsuzoval. S Texem nemám zkušenosti, ale dočetl jsem se, že oproti docbooku je méně obratný, a neumí tolik výstupních formátů jako docbook. Ale jak říkám, neznám TEX.