Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 04. 2008 12:23

nika.v
Reputace:   

Půběh funkce - odmocnina

Ahojky lidi, tak jsem v kýblu s průběhem funkce, něco jsem zkusila, ale jistá si tím vůbec nejsem. Pomůžete? Děkuji. eja

y=\sqrt{x}+\frac{1}{\sqrt{x}}

1. Df:    upravila jsem si na y=\sqrt{x}+\frac{1}{\sqrt{x}}=\sqrt{x}+\frac{\sqrt{x}}{{x}}=\frac{\sqrt{x}(1+x)}{{x}} a tedy x\ne0
a tedy dle \frac{1}{\sqrt{x}} musí být x\ge0, spojím-li obě podmínky, pak DF:(0,+\propto)

2. lichost, sudost, perioda - protože je Df platný pouze pro kladná čísla, nemá smysl uvažovat nad sudostí či lichostí a periodou

3. průsečíky s osami souřadnic
    a) s osou x => y=0: \frac{\sqrt{x}(1+x)}{{x}}=0 upravíme \sqrt{x}(1+x)=0 a tedy buď se bude x=0 (což dle Df nejde) nebo x=-1 (také dle Df nejde) - s osou x se funkce neprotne
    b) s osou y => x=0: \frac{\sqrt{x}(1+x)}{x}=y a \frac{\sqrt{0}(1+0)}{0}=y zde však jmenovatel nesmí být roven nule - s osou y se funkce také neprotne.

A jsme v kyblíku. Jestli to mám doposud správně, tak se asi teď mají dělat limity - spojitost funkce a tady jsem úplně v háji. Pěkně prosím, kdybyste mi rozepsali postup jako pro debily, bylo by to super. Děkuju moc, eja.

#2 14. 04. 2008 12:46

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Půběh funkce - odmocnina

↑ nika.v:

Zdravim, nedramatizuji to tak - prece ten zacatek jsi zvladla - tady jsem ho je dala do prehlednejsi podoby:

$y=\sqrt{x}+\frac{1}{\sqrt{x}}$

dalsi uprava ani nebyla tak nutna, ale pokud je to nazornejsi, tak proc ne - je OK

$y=\sqrt{x}+\frac{1}{\sqrt{x}}=\sqrt{x}+\frac{\sqrt{x}}{{x}}=\frac{\sqrt{x}(1+x)}{{x}}$

Df, sudost, lichost, pruseciky - nevidim zadny problem.

Limita - nez v bode nespojitosti, tak spis bych tomu rekla na okraji definicniho oboru - tedy k 0 zprava, a k +oo. Nemel by to byt problem.

Dal - v tematech VS na tomto foru je hodne odkazu na vypocty a na postupy (i vcetne odkazu na online vypocty) -   http://mathonline.fme.vutbr.cz/Prubeh-f … fault.aspx 

http://old.mendelu.cz/~marik/maw/index. … m=derivace  (autorum stranek dekuji :-)

Pokracuj a pripadne se ozvi. Hodne zdaru :-)

Zápatí