Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřeboval bych pomoc; zítra píšem písemnou maturitní práci z matiky, a jedna z úloh je soustava exponenciálních rovnic.
Taková podobná tam bude, ale já si nevím celkem rady, proto prosim potřebuji pomoci, buďto s nasměrováním nebo jinou možností postupu...dík

------------------------------------------------

-----------------------------------------------
substituce:
a 

-----------------------------------------------

----------------------------------------------

??? což nevychází
↑ Ginco:Zdravím , tak jestli tě to trochu uklidní , došla jsem ke stejnému výsledku s tím , že tam bude ve čtvrtém řádku ta 6tka , což je už uvedeno Alesakem výše . Máš nějaký výsledek v učebnici a máš správně zadání ? :-(
↑ Ginco:
Zdravim :-) mozna chyba v zadani nebo je to zamer - druha rovnice zadani: nalevo vsechno kladne, napravo -22 . Tady by se dalo ukoncit a prohlasit, ze soustava nema reseni.
Jinak ten postup - uprava a substituce se zda byt v poradku.
↑ Ginco:
Neni mi celkem jasne, jestli jsi pouzil desetinnou tecku nebo desetinnou carku v zapisu tvych rovnic. Pouzivej, prosim, pro operator nasobeni v TeXu prikazu "\cdot", ktery byl k tomuto primarne zaveden. Patrne jde ale o nasobeni. Jinak by uloha byla narocna na reseni.
↑ Ginco:
Dekuji, pokud zadani bylo takove, jak uvadis, tak pak je jeste lepsi substituce 2^(x-y) = a, 2^(x+y) = b.
Ale muj dotaz se tyka te (-22) napravo ve 2. rovnici. Dosli jste k vysledku?

-----------------------------------------

-----------------------------------------

---------------------------------------------

ted jsem zjistil, že to bylo takto :

to znamená, že ve druhé rovnici má být mínus na levé straně, tedy....

vyhovuje jen b_3, tedy

poté dále vypočítáme 
Zkouška:L_1=2*2 + 2^4= 20
P_1= 20
L_1=P_1
L_2= 10-32 = -22
P_2 = -22
L_2=P_2
Platí tedy pro všechna K=[3,2]
edit: Tento příklad byl jeden z 6 v dnešní písemné maturitní práci z matematiky...