Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
nevím zda to patří do střední školy, ale jsem na střední a dostal jsem to abych si to propočítal. Dostal jsem více příkladů všechny až na tento sem nevyřešil a vůbec nevím proč mě to nevychází.
Zadání:
Řidič chce dosáhnout průměrné rychlosti

Jakou rychlostí musí jet zbytek cesty. Výsledek je 
Ale nevím jak k tomu dojít.
Samozřejmě se bere ideální stav.
(má to být na mínus prvnou)
Předem díky :)
2/8...60
1/8...30
5/8...x
_______
8/8...
(vazeny aritm prumer)
x mne vychazi 
myslim, ze to bude chyba v ucebnici, protoze cca 82 na 5 dilku z 8 (kde 2*60 a 1*30) ~ (82-70)*5=60 ~ 60 dilku na rozdeleni a priblizeni se k idealnimu prumeru 70 km*h^-1, tedy dvakrat po deseti dilcich k 60 km*h^-1 a zbytek, ctyri dilky je 30 km*h^-1 a jsme na prumernych 70 km*h^-1
edit: trochu srpozumitelnejsi paralela: kasa s 800 volnymi misty - ve 200 z nich je sedesatikoruna, ve 100 tricetikoruna - kolik do zbylych 500 mist, abych mel v kase 70 (kc) * 800 (mist) = 56 000 Kc CELKEM? ~ 56000 - ((200*60)+(100*30)) = 41 000 Kc a tech 41000 kc musime narvat do 500 mist tak, aby v kazdem z mist byla mince o stejne hodnote ~ 41000/500= 82
Zdravím vás,
úloha zřejmě bude takto. Řidič chce dosahnout průměrnou rychlost (viz zadání). 1/4 cesty jel průměrnou rychlosti (zadání). 1/8 cesty jel průměrnou rychlosti (zadání). Jakou rychlosti má jet zbytek cesty, aby dosahl průměrnou rychlost 70 km/hod.
Věřím, že se podaří.
Zdravim.
Priemerna rychlost je definovana ako:
- 
Vyjadrime casy cez rychlosti a prislusne useky celkovej drahy.
,
, 
Dosadime:
A s chutou vyjadrujeme
; malo by to vyjst (
vypadne). Nepredpokladam, ze to musite mat obecne, tak dosad, co poznas a zjednodusi sa to.
A chutou, nechutou; vyjst by to kazdopadne malo :-)
Ak tam
zostava, tak niekde robis chybu. Uz zo zaciatku ho totiz mozes vyskrtnut - vytknut pred zatvorku. A potom je to uz len o uprave zlomkov na spolocneho menovatela a uprave zlozeneho zlomku.
↑ metamedik:
1, Nie je to harmonicky priemer. 2, Povedal by som, ze toto je klasicky sposob, ako riesit taketo ulohy. Navyse, Tvoju ↑ uvahu: nechapem a ani nedava spravny vysledok.
Stránky: 1