Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ve škole náš učitel podivně počítá nulové body u prošetřování průběhu funkce, viz obrázek.
http://www.sdilej.eu/pics/6cc878c1df2f7 … 9d5495.jpg
Jak z obrázku vyplývá, tak jeho "výpočet" se přibližně rovná přesnému výpočtu. Třeba taky nechápu, jak může vypočítat nulové body z tohoto výrazu
(x*(x-4))/)(x-2)^2) tímto způsobem:
x*(x-4)=0
x=0
a ze závorky x=4
A co ten jmenovatel?
Moje otázka tedy zní:Lze toto"zjednodušené" řešení aplikovat do příkladů na písemku a přitom to bude dostatečně přesně? A půjde toto řešení použít vždy u podobných funkcí?

↑ Toni:
Na tom postupu na papíru nevidím nic špatně... vlastně se v tom nevyznám vůbec. Nejprve sepíšeš podmínky a vypočteš definiční obor.
Pak musíš najít doplnit uspořádané dvojce
a
. (V těchto souřadnicích protíná graf osy x,y). A to provedeš snadno a jednoduše tak, že v prvním případě dosadíš za každé x v daném výrazu nulu a vypočteš y; v druhém případě dosadíš 0 za y a dopočteš x. To už je pak řešení rovnice.
add: 
Kdy se součin a*b=0 ?
Pokud a=0 nebo b=0, čili řešíš dvě rovnice?

EDIT:
4x=0
x=-4 je blbost, x=1/4
aha, takže na tom postupu na papíru jsem položil výraz
-(4x)/(1+x)^2 roven nule, vyšla kvadratická rovnice->diskriminant->kořeny. Jak teda mám počítat NB? A díky, ale vím, jak se počítají průsečíky s osami x a y. Ale to jsou průsečíky, nikoli NB.
to na obrázku je nějaký zmatený, a převážně špatný. ten příklad co píšeš tady je naprosto v pořádku. co se ti na něm nezdá?
nezdá se mi to, jak mohl"vypustit" jmenovatel. Ale ten princip toho druhýho příkladu chápu.

↑ Toni:
Tak potom nevím, co máš na mysli. Nulový bod je hodnota proměnné, pro kterou je hodnota výrazu rovna nule. Používá se to hlavně u výrazů s absolutní hodnotou a tady nevidím žádnou spojitost mezi tvým zadáním a absolutními hodnotami...
třeba nulový bodu u výrazu
(x^2)/(x-2)
je 2 a 0.
na tu 2ku přišel tak, že když se do jmenovatele dosadí 2, tak výraz je roven nule. Na 0 přišel (asi)tak že položil x^2 rovno nule.
Nulový body se počítají tak, že se výraz položí roven nule a řeší se rovnice. To jsem řešil dole na tom papíře. Vyšla kvadratická rovnice a z ní potom NB. Nebo co jsem udělal špatně?

↑ Toni:
Výborně :) když levou stranu vynásobíš (1+x)^2 tak se ti to ve výsledku pokrátí s jmenovatelem zlomku. A když pravou stranu (0), tak dostaneš 0*(1+x)^2=0
aha, takže když dostanu první nulový bod 0 tak vlastně druhý je 2, protože když do dosadíš x=2, získáš ve jmenovateli nulu a nulou dělit nelze. Jo a jak sem počítal tak se mi rýsuje zase v průběhu funkce něco jako (kvadratická rovnice)/(jmenovatel) musím položit=0.Takže celou rovnici vynásobím jmenovatelem a spočítám kvadrát. Kořeny kvadrátu budou NB ne?

↑ Toni:
Ano, univerzální postup:
1.) Výpočet definičního oboru
2.) řešíš rovnici "zadaný výraz"=0
Teď ještě jde o to, zda-li umíš řešit lineární/kvadratické/mocniné... a jiné rovnice, podle toho, co po vás vyučující chce.
Obecně řešíš rovnici
A/B=0 /B
A=0

↑ Toni:
Já ti nechcu víc motat hlavu, jsem rád, že už víš. Ten postup platí i u zlomku, ale musíš umět počítat rovncice se zlomky, to je jediný problém.