Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
potřebuju poradit, jak vypočítat parciální derivace při výpočtu diferenciálu fce. Zkoušel jsem si číst skripta/pdfka ale zatím žádný výsledek. Derivace zvládám, ale právě parciální jsou pro mne španělská vesnice. Konkrétně si nevím rady s tím e^xy kde bych to rozložil pouze na dvě samotné derivace a počítal, avšak ke kýženému výsledku jsem se nedopočítal.
Zde je můj aktuální postup:
S pozdravem
Charvát
alias dog.big
Vhodné bude připomenout si definici:
Nechť f je funkce dvou reálných proměnných. Potom
(1)
,
pokud pravá strana této rovnosti má smysl.
Srovnejme limitu v (1) s limitou v následujícím vzorci definujícím obyčejnou derivaci funkce g jedné proměnné:
(2)
.
Vidíme, že obě limity mají společný základní tvar, při tom vzorec (1) je o něco složitější, a sice o tu druhou proměnnou y.
Pokud bychom v (1) na proměnnou y "zapomněli" , dostali bychom
,
což je až na znak funkce tentýž výraz jako na pravé straně ve vzorci (2). Odtud i vyplývá, jak se parc. derivace počítají:
obdobně jako obyčejné derivace s tím, že si musíme ujasnit proměnnou, podle které tu p.d. počítáme - s ostatními proměnnými
pak nakládáme stejně, jako kdyby to byly konstnanty, např.
,
.
Stránky: 1