Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 11. 2010 17:52 — Editoval skyer (08. 11. 2010 18:05)

skyer
Zelenáč
Reputace:   

Riešenie nerovníc s absolútnou hodnotou

Dobrý deň,
moja otázka sa týka len časti riešenia. Môj postup bol:
1. Určenie nulových bodov, určenie intervalov
2. Určenie ako sa ktorý výraz s absolútnou hodnotou správa, vytvorenie nerovnice bez absolútnych hodnôt (pre každý interval)
3. V každom z nich mi vyšla nejaká odpoveď, napríklad x<10.

Moja otázka znie - ak mi vyšlo x<10, je riešením celý interval v "ktorom sa práve nachádzam", interval (-nek;10), alebo interval všetkých menších čísel ako 10, ale v rámci "intervalu, v ktorom sa práve nachádzam" (mám na mysli interval, pre ktorý mi toto riešenie vyšlo). (Viem, že to znie trochu zložitejšie, ale ako otázka je to pomerne jednoduché). Ďakujem.

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 08. 11. 2010 17:53

faktorial
Reputace:   -1 

Re: Riešenie nerovníc s absolútnou hodnotou

ano ten x<10 je v ramci : "intervali, v ktorom sa práve nachádzam" ako si pisal.

#3 08. 11. 2010 17:55

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ skyer:

skyer napsal(a):

interval všetkých menších čísel ako 10, ale v rámci "intervali, v ktorom sa práve nachádzam" (mám na mysli interval, pre ktorý mi toto riešenie vyšlo).

je správně

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#4 08. 11. 2010 18:09

skyer
Zelenáč
Reputace:   

Ďakujem za odpovede (aj za nepriame upozornenie na gram. chybu). Potom by som mal ešte jednu otázku,
a to pre konkrétny prípad, ak mi výde x<10 v intervale (10;nek), tak by daná časť príkladu nemala riešenie, nie? A takisto, ak nie, môžem napísať
x€(0,nek), ale K=0, alebo ako by sa to dalo, aby to bolo správne? Prepáčte, že vám dávam takéto otázky, ale môj profesor nie je ten typ, čo by veci hovoril viac ako raz, prípadne vôbec... Ďakujem.

#5 10. 11. 2010 00:12 — Editoval jelena (10. 11. 2010 00:15)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ skyer:

Zdravím,

této otázce přesně nerozumím:

pre konkrétny prípad, ak mi výde x<10 v intervale (10;nek), tak by daná časť príkladu nemala riešenie, nie? A takisto, ak nie, môžem napísať x€(0,nek), ale K=0, alebo ako by sa to dalo, aby to bolo správne?

Pokud řešíš nerovnici na intervalu (10, +oo) a výsledkem řešení je x<10, potom interval, na kterém řešíš, a interval, na kterém je kořen, nemají žádný průník. Nerovnice nemá na tomto intervalu řešení.

2. část otázky jsem nerozluštila (K=0?). Snad by bylo lepší si založit nové téma přímo s konkrétním zadáním a postupem, který jsi použil, a zeptat se na správný zápis výsledku.

Děkuji. Lze toto téma označit za vyřešené?

#6 10. 11. 2010 13:50

VojtechSejkora
Reputace:   

↑ skyer:
když hledáš celkové řešení tak uděláš průnik množiny Mx (což přo x<10 je (-nek,10)) a množiny intervalu Mi(což jsi psal že je (10,nek))

tedy množina M je prázdná... a pak celkové řešení dejme tomu P(obor pravdivosti) je sjednocení všech množin M

doufám že jsi to pochopil...moc vysvětlovat neumím:(

#7 17. 11. 2010 16:08

skyer
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:
Áno, môžete ju označiť ako vyriešenú

Ďakujem všetkým za pomoc.

Zápatí