Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám ďalší príklad:
Vzduchová bublinka na dne jazera v hĺbke h = 21 m má pri teplote t1 = 4 0C polomer r1 = 1 cm. Pomaly stúpa na povrch, pričom sa jej objem zväčšuje. Vypočítajte, aký bude polomer, keď dosiahne povrch jazera, ktorý má teplotu t2 = 27 0C! Povrchové napätie neuvažujte! Atmosferický tlak je 
Nejsem si úplně jistý, ale počítal bych to takto:
Jelikož se množství plynu v bublině nemění, ze stavové rovnice ideálního plynu dostáváme
. Aby byla bublina vzhledem k okolnímu prostředí v rovnováze musí být tlak uvnitř bubliny roven tlaku v okolním prostředí. Zvolíme-li veličiny s inddexem jedna pro hloubku 21 m dostáváme:
(hydrostatický tlak) a
. Po dosazení a úpravě
. Ostud už jen stačí vyjádřit
.
PS:Nechybí ti náhodou v zadání hustota vody. Bez ní to nejde spočítat (pokud je mé řešení správné). Navíc nevím k čemu by nám bez hustoty byla hloubka.
Předpokládal jsem, že vzorec pro výpočet hydrostatického tlaku znáš. Tak tady h a g jsi odhadl správně.
je řecké písmeno ró značící hustotu vody v jezeře, ale jak jsem již upozornil v minulém příspěvku tu nemáš přímo zadanou. Ovšem bez znalosti hustoty vody by nám znalost hloubky byla k ničemu, proto si myslím, že tato hodnota byla vzhledem ke své všeobecné známosti z textu vynéchána