Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mámzadanou kružnici o polomeru 1 a přímku x+y=1 a mám vypočítat obsah obrazce vytateho (nad) primkou v kruznici .
Pomocí polarnich souradnic jsem si urcila meze r=<0,1/cos x + sin x> a pro uhel v=<0,Pi/2>. Jenze jsem se pak dostala k integralu (Sin 2v/(1+ sin 2v)), tak jsempouzila substituci 2v=s a zmenily se mi meze uhlu na v=<0,Pi>, Jenze kdyz pouziji substituci tg(s/2)=t , pak tg neni definovan v Pi/2. Nevim jak dal, prosim poradte mi. Dekuji

Počítal bych spíš jako rozdíl integrálů, první určí obsah čtvrtkružnice (tam lze využít polárních souřadnic), druhý obsah trojúhelníka, tam je transformace zbytečná. Ve tvém zápise jsou chybně už meze pro r.
↑ zidi:
Zdravím,
pořád se mi nezdají stanovení mezi pro r (pro pořádek - středem kružnice je bod (0, 0)?). V polárních souřadnicich by se počítala část pro čtvrťkruh, viz doporučení ↑ Kondr:. Od tohoto obsahu se odečte obsah pravoúhlého trojúhelníku o odvesne r=1 (nebo jako obsah plochy pro přímkou y=1-x omezený v 1.kvadrantu).
Zkus se ještě podívat na Odkaz