Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 11. 2010 16:11

azzurit
Zelenáč
Reputace:   

Minimální podmnožina předpokladů

Zdravím. Mám problém s jedním úkolem. Nejsem si jistá, jakým způsobem vést důkaz.

Zadání:

Code:

Jestliže pro takto libovolně zvolené studenty X, Y,Z (X,Y,Z nemusí být nutně rozdílní studenti) platí předpoklady
(A) Y sedí alespoň o dvě řady před X (tj. mezi nimi je další řada),
(B) X sedí v druhé řadě a Z v druhém sloupci,
(C) Y sedí v první řadě a Z sedí v nejlevějším sloupci,
(D) Z a X sedí ve stejném sloupci a X je v poslední řadě,
(E) Z sedí jednu řadu před Y (tj. není mezi nimi další řada),
potom také platí závěr, že
– X sedí ve stejné řadě jako Y
– nebo Y sedí ve stejném sloupci jako Z.
Vašim úkolem je najít všechny minimální podmnožiny z uvedených předpokladů
{A,B,C,D,E}, pro které je ještě zachována matematická pravdivost závěru této věty.
Všechna svá zjištění musíte dokázat, což zahrnuje jak důkazy, proč
jednotlivé nalezené podmnožiny předpokladů zachovají pravdivost věty, tak i důkaz, že
nalezené podmnožiny jsou minimální a žádné jiné minimální už nejsou!

Napadlo mě nejprve si implikaci rozdělit na dvě (jelikož je to OR, tak je to přípustné) a najít tak pravidla, která splňují jen jednu takovou "podimplikaci" (vzniklou rozdělením té původní).
Ale dále moc nevím jak "formálně" postupovat.

Konečné důkazy o minimálnosti bych asi vedla sporem - tedy vždy odeberu jeden předpoklad a najdu takovou kombinaci X,,Z, pro kterou už to nebude platit. Důkaz, že podmnožina zachovává pravdivost bych vedla tak, že si obecně očísluji řady a sloupce a sepíšu je do rovnic.

Máte někdo nějaký lepší nápad ohledně důkazů a hlavně: Pošťouchl by mě někdo prosím v tvorbě těch podmnožin?

Díky moc:-)

Zápatí