Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Musím se přiznat, že jsem nikdy takovéto rovnice neřešil. Mám ale tušení, že by na to mohla jít Z transformace.
Čímž jsme dostali rozklad na parciální zlomky obrazu hledané posloupnosti. Při volbě
se situace zjednoduší a dostáváme:![kopírovat do textarea $ F(z) = \frac{-5}{2(z-10)} + \frac{-5}{2(z+10)}\nl y_n = \mathcal{Z}^{-1} \left\{ \frac{-5}{2(z-10)} + \frac{-5}{2(z+10)} \right\}\nl y_n = -\frac 52 [10^{n-1} + (-10)^{n-1}] = -\frac 14 [10^n - (-10)^n] $](/mathtex/81/813e2bf2417cf1329b6c612230527c24.gif)
což vyhovuje zadání rovnice.
Radši se na to mrkněte ještě někdo z vás profíků… Moje první použití zetky v životě :)
je to linearni rovnice. asociovana homogeni rovnice je rovnice geoemtricke posloupnosti s kvocientem -10
partikularni reseni se da najit metodou neurcitych koeficientu ve tvaru
kde a je vhodna konstanta.
dosazenim
obecne reseni je
kde C je vhodna konstanta (ale neni rovna 
↑ Olin:
↑ robert.marik:
díky...zkoušel jsem na to jít i alternativně...ale pokaždé mi tam něco uniklo... a v posledním případě jsem zjistil že to bylo špatně doplnění do zadání ... ach ta desítka.
↑ Oki:
no vidíte. a teď si představte jakou byste lidem usetril praci, kdybyste sem dal Vase reseni a my bysme Vam jenom napsali, za tam mate spatne dosazene .....
Tak pro priste? :)
Timto stylem se take dockate odpovedi mnohem driv.
Stránky: 1