Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 11. 2010 21:25

jk.kocourkova
Reputace:   

Slovní úloha

Prosím Vás  o pomoc s úlohou:
Z horské chaty vyjde pán A, proti  němu vyjde pán B. Setkají se v 10 hodin.
pán A dorazí do cíle ve 12 hodin a pán B dorazí do cíle v 18 hodin. Kdy vyšli?
Ačkoliv mám vysokoškolské vzdělání, opravdu jsem na toto nepřišla - něco mi tam chybí ? :)
Děkuji za odpověď.
S pozdravem Ing. Kocourková J.

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 14. 11. 2010 21:28

janca361
.

Re: Slovní úloha

↑ jk.kocourkova:
MO Z9–I–4
Pan Rychlý a pan Louda ve stejnou dobu vyšli na tutéž turistickou túru, jen pan
Rychlý ji šel shora z horské chaty a pan Louda naopak od autobusu dole v městečku
na chatu nahoru. V 10 hodin se na trase míjeli. Pan Rychlý spěchal a již ve 12 hodin
byl v cíli. Naopak pan Louda postupoval pomalu, a tak dorazil k chatě až v 18 hodin.
V kolik hodin pánové vyrazili na cestu, víme-li, že každý z nich šel celou dobu svou
stálou rychlostí? (M. Volfová)

#3 14. 11. 2010 21:35

jk.kocourkova
Reputace:   

↑ janca361:
tak to je přesně ten příklad :)
JK

#4 14. 11. 2010 21:40

Spybot
Reputace:   39 

A presne tie priklady sa tu na fore podla 6. bodu Pravidiel neriesia.

Per aspera ad astra. In æternum et ultra.

Užitečné vzorce  Užitečné odkazy  Konstrukční úlohy

#5 14. 11. 2010 21:40

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ jk.kocourkova:

Zdravím Vás, pokud je to aktuální úloha z MO, není možné řešit - viz úvodní téma sekce ZŠ a pravidla. Téma označím za vyřešené.

Děkuji.

#6 14. 11. 2010 21:55

jelena
Jelena

↑ Spybot: omluva, že jsem přidala příspěvek stejného znění.

↑ jk.kocourkova: ještě takové doplnění maminky 10letého žáka, který Olympiadu řešil teď poprve. Nám, VŠ vzdělaným, opravdu něco chybí - nějaký vtip nebo něco jiného, že takové úlohy, co on vyřešil, já jsem nedokázala. Berte to s klidem.

Ovšem nacvičovali jsme metodiky řešení - například jak se vyhnout rovnici, když rovnici neumí apod. Nacvik běžel na zadaní starších ročníků.

Docela náročné bylo - přepis a úprava k odevzdání, syn vyřešil a napsal své postupy, celkem podrobně, ale byla to první zkušenost - tak jsem popisy formálně korigovala a podavala jsem další a další papíry, abychom 3 úlohy měli trochu přehledně.

Bohužel nemají žadný kroužek a je jediný z ročníku, kdo MO řešil. Pan učitel - koordinator je velmi vstřícný, úpravu nám pochválil nakonec (mně se zdala strašná :-) Potom syn ještě psal referát o AC/DC a úpravu měl velmi hezkou a úhlednou. Proč asi?

Olympiady a místní postoje k řešení olympiad.

Mějte se hezky.

#7 14. 11. 2010 22:05

jk.kocourkova
Reputace:   

nic se neděje, akorát mě samotnou to štve, že nevím co s tím !!! jsem 5 let z vysoké, mám malou 4 letou holčičku a když vidím co ji čeká :) a mě??? :) A jenom dotaz? Podařilo se Vám to vyřešit? děkuji JK

#8 14. 11. 2010 22:09

jk.kocourkova
Reputace:   

Omlouvám se, bohužel nejsem matkou školáka ZŠ a netušila jsem, že je tento příklad MO. JK

#9 14. 11. 2010 22:17

Jan Jícha
Veterán
Místo: Plzeň/Mnichov
Škola: ZČU - FST - KMM
Pozice: Safety Engineer
Reputace:   74 
Web

↑ jelena: Zdravím, srdce mi doslova zaplálo, když jsem slyšel, že i "malí" kluci ví o AC/DC :)
↑ jk.kocourkova: Mně e to podařilo vyřešit ;)

#10 14. 11. 2010 22:27

jelena
Jelena

↑ jk.kocourkova: nevadí, všechno se vyřešilo a ujasnilo.

Já jsem tuto úlohu neřešila, je to jiný ročník, pokud projdete starší zadaní, určitě na něco podobného narazíte.

Nic strašného dětí ve škole nečeká - požadavky jsou neskutečně mirné, domací úkoly nejsou, číst nemusí, vůběc se neučí básničky nazpamět - to je závažný problém atd. Pokud máte nastavený jasný standard vzdělání pro své dětí, určitě ho dokážete zajist - škola Vám v tom branit nebude.

Nás trochu čeká - seznamy nezbytně potřebných pomůcek jsou úděsné. Když v seznamu byl i polštář, můj komentář byl - "nikdy jsem v škole polštář neměla a číst a psát umím". Jinak také je to v klidu.

My máme školu dobrou a paní učitelku (už druhou, po 1. ročníku byla organizační změna a sloučení, tak změna učitelky), obě jsou výborné, co do kvality výuky, tak i do požadavků a přísného a zároveň jasného přístupu k plnění povinností.

Kolega Chrpa bude tak hodný a podpoří místní pravidla smazaním příspěvku. Děkuji.

#11 14. 11. 2010 22:29

Chrpa
Reputace:   35 

↑ jelena:
Zdravím:)
Příkaz proveden

#12 14. 11. 2010 22:32

jelena
Jelena

↑ Chrpa: děkuji :-) zbytečně vyrušuji Velitelstvo - neviděla jsem Tebe, kolego, online. Omluva a zdravím :-)

↑ Honza Matika: ví, poslouchájí a my také, v tomto směru ale mi více sedí S.O.A.D (ten bubeník...), to se trochu neshodujeme :-)

Zápatí