Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
potřebuji vysvětlit výraz: x+5= /x-5
Voni na tebe, chlapče, dou ti matematikové z přísna, jak je vidět. Jeslivá chceš vodpovědět, tak napiš ten příklad přesně tak, jak si ho dostal zadaný. V matematice se vyjadřujeme zástupnými výrazy neboli symboly, když někerej vynecháš nebo přidáš, tak jde pak ouplně o jinou věc, chce to prostě z tvej strany bejt pečlivej a pozornej, nezapomeň na to. Myslim, že to možná nejni ani rovnice (rovnice je když výraz na jedný straně rovnítka se rovná tomu na jeho druhý straně), ale jenom výraz, možná "x + 5 / x – 5", u kterýho máš asi určit podmínku platnosti, teda míň vědecky, kdy, když doplníš za proměnnou x nějaký číslo, je ten výpočet proveditelnej a teda neodporuje dohodnutejm matematickejm zákonům. Předběžně ti můžu říct, že jeden takovej zákon říká, že nemůžeš dělit nulou.
Jesli ti to je už jasný, tak stejně nezapomeň na odpověď, a taky označit otázku za vyřešenou, slušnost platí mezi matematikama za běžnou. -- pursulus.
↑ MRoxy:
To co napsal ↑ ...ERIK...: je prostě blbost. Buťto mu tam něco chybí nebo je navíc to rovnáse.
potřebuji spočítat rovnici s neznámou ve jmenovateli
u+u+1:u-2=(u-1).(u+1):u-2
↑ ...ERIK...: To, co jsi napsal zní takto: což takto zadání asi není. Psal jsem Tě, abys to pořádně uzávorkoval.
↑ Rewip:
díky, ale tu první ,,u'' s pluskem je před zlomkem...prosím zkus to spočítat ječtě jednou...dík
mělo by to vyjít, že u=0 při dodržení podmínky, že ,,u'' není rovno 2
↑ ...ERIK...:
Nemůžeš napsat tvoje celé řešení ? Abychom zjistili, kde je chyba
Mě vychází u=2, tudíž je rovnice neplatná
↑ Rewip:
tak to je divný, profesor to spočítal jak jsem již uvedl...to teda nevím kde se stala chybka...jinak dík za pomoc...jdu už do hajan a snad mne nebude profesor strašit ve snu... :)
↑ ...ERIK...:
Přikláním se k Rewipovi, jestli to zadání je takto: , tak to nemá řešení. Přiště radši pošli obrázek, když nejseš schopný pořádně napsat zadání, pak by odpadlo toto nesmyslné dohadování.
↑↑ gladiator01:, ↑↑ rewip:
Vaše trpělivost s "případy" je obdivuhodná. Já sám jsem, myslím, chápavý a pln fantasií, leč vy oba mne v obém předčíte.
↑↑ ...ERIK...:
Milý hochu, snaž se vždy přesně opsati zadání příkladu, chceš-li, aby nápomoc byla odpovídající skutečnosti. Přestaň trápiti hodnou gladiátorku a hodného rewipka, a sděl to i ostatním svým známým. Čao, čus vagus.