Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte,
mam taky "dotaz". V rovine si viem nacrtnut priebeh funkcie jednej premennej. Aj funkcia dvoch premennych som zistil, ze sa da znazornit v priestore E3. Da sa aj funkcia styroch pripadne piatich premennych nejako znazornit? Neviem co by to musel byt za priestor asi 4D a neviem si predstavit viac ako 3D. Co vy na to?
a mas aj nejaku konkretnu predstavu, o aku stvrtu premennu by tak priblizne malo ist?
ja som si vzdy predstavovala cas ako tu stvrtu, alebo, ze akoby to vypadalo, keby slo o 5,6, ci 7 stupnov volnosti,
iiiiha, to chce iny druh fantazie, iny level abstrakcie..
Pro jednu promennou to je krivka, to je jasne. Pro dve promenne je to neco jako vyskova mapa terenu. Kazdemu bodu v rovine priradim cislo, ktere si muzu predstavit jako vyskovou hodnotu. Podobne pro tri promenne, kademu bodu v prostoru prirazuju cislo. Ja si to predstavuju jako hustotu. Mam trojrozmerny objekt a ten ma v kazdem bode nejakou (obecen ruznou) hustotu. Funkce ctyrech a peti promennych si ale asi predstavit nijak nejde. Nebo aspon je jsem to nikdy nezkousel. Predstavit si prostor vyssi dimenze nez ctyry uz neni moc v lidskychs silach. Uz s tema ctyrma dimenzema je hodne problem. Predstavit si takovou ctyrrozmernou krychli jeste jde, ale treba takovou ctyrrozmernou kouli nebo nejakou jinou nadplochu, to uz asi taky nedokaze nidko.
↑ Lishaak:
na jednu stranu souhlasim, ale ja si treba umim predstavit n rozmernou jednotkovou kouli pro libovolne n. Predstavuji si ji jako mnozinu vsech bodu, ktere splnuji ||x||=1 kde || . || je norma a x je prvek n rozmerneho prostoru. Nic vic ale nic min.
Je to sice chudsi predstava nez treba trojrozmerna koule, ale aspon neco.
Nadrovinu ve 4-rozmernem prostoru si taky predstavite - je to nejake reseni soustavy linearnich rovnic.
Neni to ale predstava v beznem slova smyslu.
Na graf funkce tri promennych budou asi nejlepsi ty barvicky. Jeste by se daly pouzit okotovane vrstevnice, jako na mape. Jenom tu vrstevnice už nebude krivka ale plocha.
↑ robert.marik:
To uz je spis diskuze o vyznamu slova "predstavit si". Tak napriklad:
Mili ctenari, kdo z vas nevi, co je to lemniskata, vezte, ze si ji muzete snadno predstavit. Je to prece mnozina vsech reseni rovnice , kde cislo 'a' je realny parametr. Jak prostinke. ;-)
(Toto prosim berte jako maly vtipek a nikoliv jako provokaci. Pokud uz si nekdo chysta sahodlouhy prispevek, ve kterem bude do hloubky rozebirat, co znamena "predstavit si", tak prosim vcas zadrzte).
↑ Lishaak:
Tam, kde konci "predstavit si", zacina "algebra"