Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mám vektory: a=(10; 2; 0; -1),
b=(-3; 0; 1; 2),
c=(0; 1; 2; -1),
d=(x; 2; 3; 5).
Mám určit x takové, aby tyto vektory byly lineárně závislé. Vím, že součet jejich násobků by měl být roven 0, tzn. i odpovídajících souřadnic. Napsala bych si matici: 10 -3 0 x / 0
2 0 1 2 / 0
0 1 2 3 / 0
-1 2 -1 5 / 0
Dělám to dobře? A když ano, jak dál?
Děkuju.
↑ hana.kotorova:
Ano, je to správný postup. Jen aby v té tvé úvaze bylo všechno, tak bys měla říct, že součet násobků takových, které nejsou všechny nulové, by měl být 0. Z toho taky vidíme, co vlastně potřebujeme - určit x tak, aby ta soustava rovnic cos napsala měla nenulové řešení.
Jaké x to bude zjistíme úpravou matice soustavy na horní stupňovitý tvar - doporučuju si přeházet řádky, a dát ten s parametrem nakonec, ať ten parametr neroztaháme po celé soustavě.
↑ LukasM: Vyšlo mi, že x= -2, ale mám pocit, že je to nesmysl. Jak vyzkouším, jestli je to dobře?

↑ hana.kotorova:
Dosadíš do soustavy a zase upravíš pomocíe GEA, když ti nějaký řádek vypadne tak to máš dobře.
Nebo spočítáš determinant - když bude 0, tak to je některý vektor LZ.
Podle mě to má být x=1.
2.11.2012 - označuji za vyřešené z důvodu dlouhé neaktivity
↑ hana.kotorova:
Výsledek viz Wolfram.
Když sem dáš svůj vyfocený/naskenovaný postup, tak ti v něm jistě někdo najde chybu, pokud jsi ji už nenašla sama.
Stránky: 1