Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosim vás mohl by mi někdo pomoct s pár příklady se kterými si nevím rady,děkuji moc.
Jedná se o příklady 2,5,8,9,17,18,20
Příklady jsem hodila semka
http://uloz.to/357932/2007_Test_5.pdf
2] ![kopírovat do textarea $\large \frac{\sqrt{x\cdot \sqrt[4]{x}}}{\sqrt[4]{x\cdot \sqrt{x}}} \text{(prepiseme zadani pomoci racionalnich exponentu)} = \frac{x^{\frac{1}{2}} \cdot x^{\frac{1}{8}}}{x^{\frac{1}{4}} \cdot x^{\frac{1}{8}}} \text{(kratime)} = \frac{x^{\frac{1}{2}}}{x^{\frac{1}{4}}} = x^{\frac{1}{4}} = \sqrt[4]{x}$](/mathtex/95/959a20b828f745a4c9f637564ea2fd48.gif)
Používá se těchto pravidel při algebraických úpravách: http://cs.wikipedia.org/wiki/Mocnina#Vlastnosti
základ tohoto příkladu je spočívá ve vztahu:
, kde n je přirozené číslo a m je celé číslo
5] 
dulezity vzorec:
... tímto jsem udělal první úpravu výše, resp. rozepíše se:
a pak se použije zmíněný vzorec ve tvaru:
viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/Goniometri … oniometrie - cast: Dvojnásobný úhel
↑ jeschinka:Ted' jsem si všimla , že jsem počítala jiné příklady , než jsi chtěla , doufám , že jsou správně . :-)
Tak posílám ještě 11. 4. 
Děkuji mockrát,tohle je fakt nejlepší forum přes matematiku,kde každý poradí
Některý jsem chtěla,ale většinu jsem měla,ty jsem vysvětlit nechtěla,jsem právě chtěla ještě 8,9,17 a 20 víš,ale nevadí že si to spočítala,aspon jsem se podívala jak na to šel někdo jiný nežli já:-)
↑ jeschinka:předtím to bylo číslo 17; a tohle je příklad 8 :
Zdravím,
listovala jsem sbírkou ideálů a ve zdrojovém souboru jsem našla takové drobnosti:
úprava - snad trochu rychlejší:
, použito stejných vzorců jako kolega ↑ Saturday:
↑ Ivana: zadání na kuželosečky - mi vychází elipsa (po úpravě "doplnění na čtverec")
↑ Ivana: rovnice s logaritmy - původní zadání je nedosažitelné (pravou stranu tedy nevím), ovšem levá - jak vzniklo z poměru log se základem 3 nalevo "8"? (ovšem je možné, že to je schováno v zadání).
Kolegům děkuji za řešení a zdravím.

↑ jeschinka:
20)
Jedná se o součet aritmetické řady s diferencí 1,
prvním členem 30 a posledním členem 99 s počtem členů 70
Součet je:
Odpověď C
↑ Cheop:
Zdravím a děkuji za doplnění řešení.
Téma je staré 2,5 roku, kolegyňka-autorka už asi něco úspěšně studuje. Téma jsem otevřela jen jako úkazku, že v takovém tématu se nedá orientovat a zbytečně zůstavají nějaké nesrovnalosti a nejasnosti (viz můj příspěvek).
Na téma je odkazováno odsud - poslední příspěvek (tedy předpokládám, že za celou dobu už do něho někdo nahledl(a)).
Člověk občas najde něco zcela nečekaného - našla jsem dnes 8 čokoladových sušenek (takové bohatství).
Kolega tam zjavne ma nejake chyby. U 11. prikladu je to naozaj D.
Zdravím vás,
toto téma jsem našla v archivu ↑ jelena: a vystavila jsem ho jako odstrašující příklad, jak dopadne takové sbírkové téma.
Zřejmě nikoho neodstrašilo. Tak nevím, kam ho mám ještě vystavit.
Řešení od Ivany jsou až na nějakou drobnost (snad nepozornost) v pořádku, ale případné drobnosti takto nejsou nalezitelné a problémy autorky tématu jsou nediskutovatelné.
-----------------------------------------------------------------------------
Chyba v řešení úlohy 17 odstraněna nebyla, zbytek jsem nekontrolovala. Zdroj úloh je sice jiný, než uvádí ↑ zdenek1: (odkazuje na testy VŠE, zde jsou FAI UTB, princip zadání je stejný.
Označím za vyřešené, pokud máte zájem řešit úlohu 17, tak téma založím. Děkuji.