Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
type Pole = array[1..MAXN] of Integer; procedure HeapSort(var A: Pole); var i, x: integer; procedure bublej(m, i: integer); { "zabublání" prvku } { m je velikost haldy, i je index zabublávaného prvku } var j, x: integer; begin while 2*i<=m do begin j:=2*i; if (j<m) and (A[j+1]>A[j]) then j:=j+1; if A[i]>=A[j] then break; x:=A[i]; A[i]:=A[j]; A[j]:=x; i:=j; end; end; begin for i:=N div 2 downto 1 do bublej(N,i); { bublej } for i:=N downto 2 do begin { vybírej maximum } x:=A[1]; A[1]:=A[i]; A[i]:=x; bublej(i-1, 1); end; end;
vážně nevím jak toto mám přepsat do céčka:(
jelikož vůbec nevím co to je ta proměnná A a jak je možné že jsou dvě procerudy v sobě, to taky nevím jak bych měl přepsat do céčka:(
↑ VojtechSejkora:
Ono je to celkom jednoduché. Ak by si na to do večera neprišiel, tak ti to do tohoto príspevku dám, ok? Sorry ale teraz nemám čas.
A prečo chceš akurát heapsort?
↑ pizet:
no protože haldu jsem si už dokázal udělat.... tak mi stačí už jen z té haldy vyzískat jednotlivé prvky že?
takže asi proto...
takj á to zkouším už nějakou tu hodinu, ale nějak na to nemohu stále přijít co se v tom kódu vlastně děje:( a to se pak těžko přepisuje:(
↑ jarrro:
ano to jo, ale nevím jaký pole typu int se tam má dávat... jestli ta halda, která má vrchol nejvyšší číslo a nebo něco jiného:(
mojeRazeni(){ int vrchol=halda[0]; smaz_nejmensi(); return vrchol; } smaz_nejmensi(){ int i, j, x; halda[0]=halda[N]; N=N-1; i=0; while (2*i<=N){ j=i; if (halda[j]>halda[2*i]) j=2*i; if ((2*i+1<=N) && (halda[j]>halda[2*i+1])) j=2*i+1; if (i==j) break; x=halda[i]; halda[i]=halda[j]; halda[j]=x; i=j; }
tak takto jsem to nakonec přepsal já... asi to není nejlepší, ale mě to jinak nenapadlo, ale funguje to...
dá se nějak rychle odebrat 1 prvek a místo něj tam dát jiný aby stále platilo to, že je to halda?
↑ pizet:
mohl by jsi mi to tedy přepsat? díky moc
Sorry ale asi ťa ešte nehám trocha sa hrať (nestíham už nič, naozaj).
Našiel som toto:
program heap; uses crt; const N = 10; type pole = array [1..N] of integer; Halda = record data: pole; pocet: 0..N; end; var P: pole; i: integer; procedure heapsort (var M: pole); var H: Halda; i,j,d,p: integer; pokracovat: boolean; begin with H do for i:=1 to N do {usporiada prvky do haldy} if pocet <> N then begin pocet := pocet+1; data[pocet] := M[i]; j := pocet; pokracovat := j > 1; while pokracovat do begin p := j div 2; if data[j] < data[p] then begin d := data[j]; data[j] := data[p]; data[p] := d; j := p; pokracovat := j > 1; end else pokracovat := false; end end; with H do for i:=1 to N do begin{postupne vybratie vsetkych minim} M[i] := data[1]; data[1] := data[pocet]; pocet := pocet-1; j := 1; pokracovat := pocet >= 2; while pokracovat do begin p := 2*j; if p < pocet then if data[p+1] < data[p] then p:=p+1; if data[j] > data[p] then begin d := data[j]; data[j] := data[p]; data[p] := d; j := p; pokracovat := pocet >= j*2; end else pokracovat := false; end end end; begin writeln ('Zadaj prvky pola:'); for i:=1 to N do read (P[i]); heapsort (P); for i:=1 to N do write (P[i], ' '); repeat until keypressed; end.
Robil som to ja kedysi v packale. Implementácia, je podľa mňa zrozumiteľnejšia o niečo, i keď zdĺhavejšia. Ak s dačím budeš potrebovať poradiť, tak mi kľudne napíš, môžem ti dať môj mail. Môžem sa podeliť s tebou o tú trošičku čo zatiaľ viem.
↑ pizet:
to jsi mě dostal teď tedy.... se s tím morduju už asi 6 hodin néli déle... a stále jsme na to nepřišel a mám ještě déle přemýšlet? hmm...pěkné:(
No veď si vravel, že haldu vybudovať si už zvládol. Tak sa potom pozri na tú prvú časť.
Prvá časť je len ako akoby N-krát volaná procedúra Pridaj do haldy. s tým, že namiesto N-krát volanej procedúry je to v cykle, s tým, že sa vyberajú prvky postupne z pola M.
Druhá časť je ako keby N-krát volaná procedúra Vyber. Priradím minimum do pola M na prvú pozíciu a potom preusporiadam haldu.
Písal si, že si už haldu spraviť zvládol. Potom nechápem celkom s čím máš ten problém. Heapsort podla mňa kľudne môžeš spraviť aj tak, že N-krat zavoláš funkciu vlož a vyber a pri tom vyber budeš automatiky prvky ukladať do poľa. Tie funkcie sú tu. A to si teda povedal, že si zvládol.
Narychlo jsem bezmyslenkovite prepsal ten puvodni kod v Pascalu do C. Jde to zkompilovat, ale netestoval jsem to zatim. Nevim presne, jestli je to to, co potrebujes: (kdyztak to jeste zEdituju)
int Pole[MAXN]; void bublej(int m, int i, int A[]){ // "zabublání" prvku int j, x; // m je velikost haldy, i je index zabublávaného prvku while (2 * i <= m){ j = 2 * i; if (j < m && A[j+1] > A[j]) j ++; if (A[i] >= A[j]) break; x = A[i]; A[i] = A[j]; A[j] = x; i = j; } } void HeapSort(int A[]){ int i, x; for (i = N / 2 -1; i > 0; i--) bublej (N, i, A); for (i = N - 1; i > 1; i --){ x = A[0]; A[0] = A[i]; A[i] = x; bublej (i - 1, 0, A); } }
(Tak jsem to testoval a nefunguje to (netridi to), tak se jeste na to podivam.)
(Tak ted uz to funguje - obratil jsem tam 'i' a 'm v te procedure bublej)
↑ Lumikodlak:
Rozhodol som sa to naprogramovať. A keď tak pozerám na tvoje, tak neviem prečo ti to funguje. Ja tam mám menšie ale podstatné rozdiely rozdiely (Vyznačil som ich komentárom do tvojho kódu.).
void bublej(int m, int i, int A[]){ int j, x; while (2 * i <= m){ // TU while (2*i+1 <= m) j = 2 * i; // TU j = 2*i+1 if (j < m && A[j+1] > A[j]) j ++; if (A[i] >= A[j]) break; x = A[i]; A[i] = A[j]; A[j] = x; i = j; } } void HeapSort(int A[]){ int i, x; for (i = N / 2 -1; i > 0; i--) bublej (N, i, A); // TU i >= 0 for (i = N - 1; i > 1; i --){ // A TU i >= 1 x = A[0]; A[0] = A[i]; A[i] = x; bublej (i - 1, 0, A); } }
↑ pizet:
no tak hladu jsme dokázal sice udělat, ale nevěděl jsem jak ji po vyndání jednoho prvku zas zahaldovat....
ale díky za pomoc