Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ lukas:
Zdravím,
zadanou sílu F rozložiš do směrů pro ose x a po ose y a vypočteš rozkladné složky F_x, F_y. U ostatních síl naznačíš jeji působíště, směr a také rozkladové osy x, y (F1, F3 jsou již přímo na osách). Je třeba prodloužit jednotlivé přímky os tak, aby měly páty na stejné přímce, jak jsou osy x, y pro F.
Potom sestaviš momentovou větu k ose otáčení (pata síly F) ve směru osy x, ve směru osy y a výslednici (součet rozkladných složek síl) ve směru osy x a osy y.
Tak bude úloha převedena na rovnoběžné síly, co jsme spolu řešili (jen samostatně po ose x, po ose y). Omlouvám se, nevšimla jsem, že jsi už předchozí úlohu označil za vyřešenou (myslela jsem, že mé doporučení nepomohlo, když nebyla žádná reakce).
Stačí tak na úvod? Děkuji.
↑ lukas:
je třeba zakreslit něco podobného (ale hezčí) - přesně dle tvého zadání (mám to jen náznak). Je to srozumitelné. Momentové věty budeš sestavovat k bodu O, samostatně pro x (ramena x...) a pro y (ramena y...).
nechápu ten nákres, když si to nakreslím vypadá to takhle:
http://www.sdilej.eu/pics/29f0a1928d58a … 2fb36c.JPG
↑ lukas:
- dělali jste podobnou úlohu ve škole?
- umíš sestavit momentovou větu ke zvolené ose (tá prochází kolmo monitoru, tedy nás zajímá bod O)?
Co konkrétně je problém? Já se opravdu omlouvám za kvalitu obrázku - pokud ten je problém, těžko to ovlivním - dokreslí, prosím, svůj. Děkuji.
F je zadáno, rozklad F na složky x, y:
,
tu vypočteš číselně.
Podobný rozklad i pro silu F2, tu sice rozložiš, ale jednotlivé rozkladné složky najdeš v dalším řešení.
Sily F1, F3 maji pouze jednu složku.
Soustava rovnic pro směr y:
momentová věta pro ramena umístěna na ose x (tedy síly mají směry osy y):
Výslednice síl 
F_y není neznámá, je to číslo.
Podobně pro osu x. V pořádku? Děkuji.
Nebo třeba následovně (čistě analyticky):
Označme
,
,
,
,
,
,
,
,
.
Máme dánu sílu
působící v bodě D ve směru vektoru
a máme za úkol rozložit ji na 3 síly
působící v bodě A ve směru vektoru
,
působící v bodě B ve směru vektoru
,
působící v bodě C ve směru vektoru
tak, aby zůstal zachován pohybový účinek.
Označme dále
,
,
, což jsou neznámé, které máme dopočítat.
Především musí být splněna rovnice
, neboli
.
To je vektorová rovnice, z níž získáme (rozepsáním po složkách) soustavu dvou rovnic o třech neznámých.
Potřebujeme ještě třetí rovnici, tu obdržíme z momentové věty :
(M)
.
Bude zde potřeba zbavit se vektorových součinů. Přípomeňme si vektorový součin v
:
,
speciálně pro
(což je případ našeho rovinného problému) tedy máme
.
Pomocí tohoto vzorce pak upravíme rovnici (M), jejíž všechny členy jsou násobky vektoru
, a převedeme ji na rovnici skalární.
EDIT. Původně jsem v rovnici (M) popletl ta ramena sil , už je to opraveno.