Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim,
teda neviem ako kolegovia, ale ja si naozaj nedokazem s urcitostou vyvestit, co to myslis. Pri spravnom postupe riesenia Ti "to" vyjde urcite, pri inom - napriklad matematicky nespravnom - Ti to vyjst nemusi.
Konkretne zadanie ulohy by naozaj pomohlo.
Pokial Ti ide len o pochopenie zadania, tak to nie je problem. To pravidlo sa vztahuje len na pripady, keby sa niekto dozadoval celeho riesenia.
aha takhle ... zadání je:Na každé stene krychle je napsáno práve jedno celé císlo. V jednom kroku zvolíme
libovolné dve sousední steny krychle a císla na nich napsaná zvetšíme o 1. Urcete nutnou
a postacující podmínku pro ocíslování sten krychle na pocátku, aby po konecném
poctu vhodných kroku byla na všech stenách krychle stejná císla.
Ja teď nevím co si ako představit pod tym vhodným krokem.
Ahoj.
Pokud tomu rozumim dobre: na kazde stene je nejake cislo, ty mas zvysovat cisla o 1 tak, aby na konci byla vsude stejna - tudiz - rekneme nahodily priklad - chces, aby na vsech stenach bylo cislo 10 - na podstave mas ale cislo 9 - vhodny krok je, abys cislo zvetsil. Kdyby tam bylo 10, zadny vhodny krok bys udelat nemohl, protoze uz nemas co na podstave zvysovat. Mohlo by byt?
↑ Maxim K:
no já to myslel spíš tak, že když mám dejme tomu nějaké očíslování tak když zvolím nějakú posloupnost kroků tak mi to vyjde, ale při jinej posloupnosti nemusí vyjít chápu to správně ten vhodny krok?

↑ xlade:
Já bych řekla, že ano. Volíš takové kroky, aby jsi došel k cíly. Když je tedy ten krok správný - posuneš se s ním blíž k výsledku, tak je vhodný.