Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 02. 2008 14:22

Matom
Zelenáč
Reputace:   

Kométa

Na základe astronomických pozorovaní sa zistilo, že Zem obieha okolo Slnka po približne kružnicovej trajektórii s polomerom R = 1,5•1011 m s periódou T = 365,25 dňa.

a)    Z týchto zistených údajov určte hmotnos? Slnka.
Halleyovu kométu pozorovali už v roku 467 pr. Kr. V nedávnej minulosti sa priblížila k Slnku na minimálnu vzdialenos? 0,59 AU v roku 1910 a potom opä? o 76,02 roka neskôr (v roku 1986).

b)    S použitím uvedených údajov určte maximálnu vzdialenos? od Slnka, do ktorej sa kométa pri svojom pohybe dostane.

c)    Akú najmenšiu a akú najväčšiu rýchlos? nadobúda kométa počas svojho pohybu po uzatvorenej trajektórii.
Gravitačná konštanta je G = 6,7•10-11 N•m2•kg-2.

Prosim o vyriesenie tohto prikladu. Dakujem

#2 16. 02. 2008 14:49 — Editoval matoxy (16. 02. 2008 14:52)

matoxy
Místo: Lučenec/Martin
Reputace:   

Re: Kométa

Je to príklad z olympiády takže celkom rieši? to nebudeme, no ak máš nejaký nápad tak ti môžeme pomôc?.
Napoviem pre a.) pozri si napr. plný tvar tretieho keplerovho zákona.
Ak na niečo prídeš, no aj tak si nebudeš vedie? rady ozvy sa.

You know who
(or maybe not)

#3 16. 02. 2008 16:10

Matom
Zelenáč
Reputace:   

Ďakujem, po a) už mám, nemohol by si mi približne načrtnú?, aký vzorec mám použi? po b) a c).

#4 16. 02. 2008 19:21 — Editoval matoxy (17. 02. 2008 10:46)

matoxy
Reputace:   

Skús si nakresli? obrázok obežnej dráhy kométy v tvare elispy a nakresli kde je Slnko, veěkú polos, tiež skús do obrázka nakresli? minimálnu vzdialenos? kométy od Slnka čo je v zadaní. Vedel by si potom ako z toho vypočítaš najvačšiu vzdialenos??
Nie je to ?ažšké len si to treba nakresli?.

ešte k tomu c.) som ma napadol jeden spůsob, ale ešte som to číselne nevyrátal a vraj tam je veěká odchýlka tak sa na to zajtra pozriem a potom napíšem.

Inak k riešeniu fyz. olymp. sa hodia tieto stránky: http://www.fpv.utc.sk/fo/ (archív úloh). Tie príklady síce, aspoň mne prišli také, že musíš čosi z fyziky vedie? aby si pochopil riešenie, no keď riešiš olymp. tak myslím, že by ti mali pomôc?. Tiež je zaujímavý aj archýv českej: fyz. olymp.:
http://fo.cuni.cz/index.php?file=25&who=student  Pozrel som len tak zbežne zo dva texty, no zdali sa mi užitočné tak hádam to bude aj o ostatných plati?.

You know who
(or maybe not)

#5 18. 02. 2008 15:33

matoxy
Reputace:   

Včera som mal prístup na net len chvíľu takže som sa k c.) nevyjadroval ale dnes som to spočítal a vyšlo mi, že v aféliu má Halleyova kométa rýchlos? 0,23km*s^-1
a v perihéliu 17,43 km*s^-1

Počítal som to tak, že som si vypočítal priemernú rýchlos? kométy z pomeru dráhy ku času, pričom som uvažoval že dráha Halleyovej kométy je kružnica o polomere a (veľká polos elipsy)
Presnejšie by bolo vypočíta? si obvod elipsy. Našiel som vzorec $O = 2.(a+b).KNP$ kde KNP by malo by? 0,785 To by potom vyšlo o čosi inak. Je to podľa stránky: http://www.nadhajsky.szm.sk/vzorce.htm
Neviete niekto či sa ten vzorec používa taký?
Lebo teraz ma nenapadá ako by som vypočítal vedľajšiu poloos.
Potom som si vypočítal pomer rýchlos?í v aféliu a perihéliu z 2. Keplerovho zákona $L=mrv$, čiže moment hybnosti kométy je konštantný. Dosadíme vzdialenosti za r_1 a r_2 a výde nám pomer $\frac {r_1}{r_2}=\frac{v_2}{v_1}$

To po b.) ti vyšlo?

You know who
(or maybe not)

#6 24. 02. 2008 18:48

Matom
Zelenáč
Reputace:   

No super, už tomu celkom chápem. Ďakujem, idem si to ešte raz prerieši?.

#7 20. 04. 2008 15:32

Siriuse
Zelenáč
Reputace:   

Nemyslim ze je to prave najstastnejsie riesenie. Pomer afeliovej vzdialenosti ku periheliovej by mal byt rovnaky ako pomer maximalnej rychlosti ku minimalnej. Nejako to nesedi tie vysledky su az prilis skreslene. Skusim to prepocitat.

#8 20. 04. 2008 15:44

Siriuse
Zelenáč
Reputace:   

Na vypocet afeliovej vzdialenosti sa daju celkom lahko pouzit keplerove zakony a vzorce o elipse. Napriklad velku poloos zo vztahu a^3=p^2 a potom exentricitu zo vztahu Per=a(1-e) (periheliova vzdialenost) a potom afeliovu zo vztahu Af=a(1+e). A zasa na rychlost v akom kolvek bode drahy sa da vypocitat zo vztahu sqrt(Gm((2/r)-1/a)) kde za r dosadime periheliovu a afeliovu vzdialenost, za a dosadime velku poloos. G je gravitacna konstanta a m hmotnost slnka (pravdepodobne z prveho prikladu). Ako kontrola by mal sluzit fakt ze pomer periheliovej a afeliovej vzdialenosti sa ma tak ako pomer periheliovej a afeliovej rychlosti. Kedze to je priklad z olympiady nepovazujem za ferove zadavat sem realne cisla alebo vypocty.  A este sa ospravedlnujem za moju neznalost syntaxu pisania vzorcov.

Zápatí