Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, na binomické větě není nic zákeřného, navíc tady slouží pouze k úpravě.
Zde je její znění. http://cs.wikipedia.org/wiki/Binomick%C3%A1_v%C4%9Bta
Prvních pár úprav nasázím do TeXu...
Podle binomické věty je úprava v první rovnosti. Zbytek je jen osamostatnění členu s nejvyšším exponentem. Dál už zvládneš?
↑ Kametec: jéjda, to je fakt moc :-D musím se na tu větu trochu podívat, ale tohle nevymyslím, i tenhle začátek je pro mě jen shluk znaků, já věděla že binomická věta je ošklivá :-D

↑ suzann:
Jenom do toho kolegovi skočím.
Tobě jde o to, že v každém tom binomickém rozvoji je
, zbytek je z hlediska limitění takové drobné. Viz zápis kolegy
.
Podrobný popis postupu výše:
Výchozí stav: Pouze jsem zkráceně zapsal zadání.
První úprava: Dosadil jsem do binomické věty. Pro zápis na wiki by platilo: y:=i; n:=10.
Druhá úprava: Rozdělil jsem vnitřní sumu
, protože její první člen má nejvyšší exponent u x, ten člen ovlivňuje limitu, narozdíl od ostatních.
Třetí úprava: Tady jsem sloučil několik elementárních úprav do jedné úpravy. Využil jsem:
a
.
Jasné?
A nyní jak dále (Předpokládám, že se jedná o limitu posloupnosti):
Musím ukázat, že ta suma
je vedle
zanedbatelná. Já bych na to použil větu o dvou policajtech. Znáš ji? Je třeba zde: http://www.kmt.zcu.cz/subjects/zm1/prednaska2.doc, teď jsem to vygooglil.
Použil bych následující odhad:
pro nějaké kladné (a dostatečně velké) a,c
Věříš tomu hornímu odhadu? Můžeš použít i jiný, vymyslet ho můžeš třeba s pomocí rozepsání sum, co se v příkladu vyskytují. Je akorát důležité, aby byl ve tvaru, se kterým se ti bude dobře pracovat.
Nyní stačí ověřit: 
Dál už zvládáš? A chápeš?

Proč používat binomickou větu, když to jde velmi jednoduše bez ní?
Z každé závorky vytknu
a celý zlomek
pokrátím. Dál už je to jednoduché.
↑ Kametec:
Věta o dvou policajtech - tenhle název jsem ještě neslyšela, ale jestli to dobře chápu, tak jde o limitu nějaké funkce sevřené dvěma funkcemi. A proč se tomu říká "o dvou policajtech"? Nepodařilo se mi najít tohle vysvětlení, všude je jen ten název...
Na ten postup se večer podívám, díky
↑ BrozekP: A jak by mělo vypadat konkrétně to vytknutí x^10 z každé závorky?
↑ Kametec: Tak, zkusím si to ujasnit. Definice binom. věty: "n-tou mocninu dvou sčítanců rozložíme na součet n+1 sčítanců"
Má to znamenat, že třeba (a+b)^2 lze rozložit na tyto tři sčítance: a^2 , 2ab, b^2 ? To tím chtěl básník říci?
A jak si vyložit tohle: 
Kdybych si vzala pro příklad to (a+b)^2 (maximálně třeba (a+b)^3, pokud by to jako příklad bylo lepší), tak co mi tenhle zápis s tím výrazem udělá?
↑ suzann:
Zdravím,
slovo "užijte" v nápovedě je zavádějící. Má být "Představte si binomickou větu".
Kolegové opakovaně prosazují to stejné:
Kametec napsal(a):
Podle binomické věty je úprava v první rovnosti. Zbytek je jen osamostatnění členu s nejvyšším exponentem. Dál už zvládneš?
halogan napsal(a):
Tobě jde o to, že v každém tom binomickém rozvoji je x^{10}, zbytek je z hlediska limitění takové drobné. Viz zápis kolegy 100x^{10} + \suma \dots.
BrozekP napsal(a):
Proč používat binomickou větu, když to jde velmi jednoduše bez ní?
Z každé závorky vytknu x^{10} a celý zlomek x^{10} pokrátím. Dál už je to jednoduché.
jak by dopadla limita takové funkce
pro x k nekonečnu?
Debatu o binomické větě jako takové bych ponechala do jiného tématu.
Kolegům děkuji a Tobě také.
↑ jelena: No, asi máš pravdu. Ale já si fakt moc nevím rady s tím, jak vytknout "jednoduše" to x^2 anebo x^10 v tom původním příkladu? To musím ty závorky roznásobit všechny? Určitě tam bude nějakej jednodušší fígl... ?
↑ suzann:
Kolegové maji pravdu :-)
Pokud máš obavu z binomické věty, jako možnou cestu překonání obav vidím tento výraz roznásobit a vytknou
, potom to stejné provést pro
vytknout
a nakonec posbírat odvahy a "představit si" binomickou větu a doporučení kolegů o největším členu.

↑ suzann:
z tohoto to už odvodíš ?
http://www.wolframalpha.com/input/?i=li … ^3%2B42%29
↑ suzann:
"Větou o dvou policajtech" , někdy též "větou o dvou milicionářích" se populárně nazývá známá věta z teorie limit (viz třeba zde)
a její varianty. Základem pro toto označení je představa o vězni, kterého z každé strany vede policista (vězňovi pak nezbývá než
jít tam, kam ho policisté vedou).
↑ suzann:, ↑ suzann:
Mám pocit, že hlavním problémem je neznalost zkráceného zápisu součtu nebo kombinačních čísel.
Přečti si následující odkazy, potom by binomická věta měla být jasnější.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sumace
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kombinační čslo

↑ jelena:
Nebo bez té odvahy prostě použít aritmetiku limit a vyhnout se tak binomické větě úplně.
↑ suzann:
Vezmu si např. člen
z čitatele:![kopírovat do textarea $(x+38)^{10}=[x(1+\frac{38}x)]^{10}=x^{10}\cdot(1+\frac{38}x)^{10}$](/mathtex/ce/ce9f985e2e7ef14ff61f6723b067e762.gif)
Tohle provedu v každém členu v čitateli. Pak ze všech členů vytknu
a budu tím krátit celý zlomek. Pak už je to jednoduchá aritmetika limit: limita podílu je podíl limit, limita součtu je součet limit, limita součinu je součin limit, limita součtu je součet limit, limita součinu konstanty a funkce je součin konstanty a limity funkce a nakonec limita
je 0.
Edit: Nemůžu si pomoct, ale nápověda „užijte binomickou větu“ mi přijde jako nevhodná, když existuje jednodušší způsob, který by studenti měli spíš ovládat než binomickou větu.
Stránky: 1