Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
mám tu další oříšek. Potřebuji vyřešit níže zadanou limitu opět bez použití l'Hospitalova pravidla. Pokoušel jsem se zlomek rozšířit, ale ani po rozšíření vším možným není funkce spojitá a tudíž nemohu pěkně dosadit hodnotu (-1) (vychází mí poté opět ošklivý výraz <něco>/0). Co dělám špatně?
Zadání:
Můj současný postup:
Díky
dog.big
to tvoje rozšíření nefunguje, protože tam máš třetí odmocniny, ne druhý. rozšiřuj podle vztahu http://wiki.matweb.cz/index.php/U%C5%BE … zorce#u2-2
Po roznásobení vznikne v čitateli neskutečnej "chaos" v podobě nepřehledných odmocnin(mocnin) s proměnnou x. Já už v tom nic nevidím (co s čím pokrátit/vytknout) a pro dnešek to vzdávám (2 hodiny strávené nad tímto (dle studentů příklad na 5 minut).
S pozdravem
dog.big
↑ dog.big:
Po roznásobení čitatele (nebo dosazení do toho vzorce) ti tam vznikne
.
Asi ti to nevychází protože jsi špatně dosadil, má tam být
a ne
.
Zdravím,
s kolegy na VŠ jsme se snažili tento příklad spočítat, ale ani použitím správného dosazení jsme nenašli co by s čím člo vykrátit. Proto mám prosbu, zda-li by se nenašla hodná duše, která by tento příklad spočítala a uvedla zde kompletní postup včetně vysvětlení co s čím bylo zkráceno. Děkuji předem.
S pozdravem
dog.big aka Charvát
↑ dog.big:
Zkus si to přebrat, vzorec už ti posílal ↑ Stýv:.![kopírovat do textarea $a=\sqrt[3]{-x} \nl b=\sqrt[3]{2+x}$](/mathtex/e4/e4ff3f444139c55d6e47f1f8f090452d.gif)
![kopírovat do textarea $\large\lim_{x\to-1}\quad\frac{\sqrt[3]{-x}-\sqrt[3]{2+x}}{x+1}=\lim_{x\to-1}\quad\frac{-x-(2+x)}{\(x+1\)\(\(\sqrt[3]{-x}\)^2+\sqrt[3]{(-x)(2+x)}+\(\sqrt[3]{2+x}\)^2\)}=\nl=\lim_{x\to-1}\quad\frac{-2}{\(\sqrt[3]{-x}\)^2+\sqrt[3]{(-x)(2+x)}\)+\(\sqrt[3]{2+x}\)^2}=\frac{-2}{3}$](/mathtex/c5/c5ed230bfeac71f1823902166c456039.gif)
Stránky: 1