Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, pls mohli by jste mi pomoci s touto úlohou :Na ostrově žijí lidé ze dvou kmenů, pravdomluvní (vždy mluví pravdu) a lháři (vždy lžou).
Cizinec na cestě potkal dva místní obyvatele a ptal se prvního: „Jste oba pravdomluvní?“ Po
jeho odpovědi nedokázal určit, kdo mluví pravdu a kdo lže. Zeptal se ho tedy ještě jednou:
„Jste oba ze stejného kmene?“ Po této odpovědi už dokázal určit, kdo je ze kterého kmene. Co
zjistil?
Logicky jsem došel k závěru že oba dva jsou lháři, ale potřeboval bych to nějak matematicky zapsat. Předem děkuji
ale podle tohodle http://www.glouny.cz/klokan/junior_06_t.html je správná odpověď že jsou oba lháři
Je to ten 18 příklad
0-lež (lhář) 1-pravda (pravdomluvný)
Na začátku jsou 4 možnosti uspořádání těch dvou človíčků.
Improvizovaná tabulka:
Kombinace | 00 | 11 | 10 | 01
------------------------------------------------------
Odpověď na první otázku | 1 | 1 | 0 | 1
------------------------------------------------------
Odpověď na druhou otázku | 0 | 1 | 0 | 1
Podle mě jsou tedy dvě možnosti řešení. Z kombinace 11,01 se nelze stoprocentně rozhodnout.
(ale je zas divný že by měli ve výsledcích chybu)
(edit) Předpokládám, že na otázku odpovídá vždy ten první.
↑ Arcasil:
Já to asi nějak nechápu. Po první odpovědi nejde rozhodnout, tím vypadává možnost 10 (podle té tabulky). A protože po druhé odpovědi se to (podle zadání) už dalo jednoznačně určit, je jasné, že ani 11 a 01 to nemůže být, protože to by to rozhodnout nešlo (odpověď na druhou otázku by byla v obou případech stejná). Musí tedy platit možnost 00, ne?

↑ Arcasil:
Jen tak naokraj:
Jaké byly odpovědi na otázky 1 a 2 ?
Protože úkolem úlohy je otázka
"Co zjistil?" tedy je možno odpovědět jaké byly odpovědi. (Aby to bylo celé)