Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Chci se zeptat jak se dá najít nejbližší kombinace čísel k zadanému
dostanu na vstupu zadáno jedno číslo K
pad další číslo L
a k tomu K mám najít nejbližší součet jednotlivých částí, přičemž jednotlivé části jsou velké
pro 1 je to L, pro 2 je to (L-2)*2 pro 3 (L-3)*3... atd.
tak 1 zmenšení jsem našel, jelikož se to číslo má jen blížit tak mi stačí dělat tu jednotlivé části do velikosti
L/2
ale pak už nevím jak to mám udělat.... napadlo mě porovnávat každou možnost, ale to pak je O(x^L) což je šíleně hodně:(.... nenapadá vás někoho jak to udělat elegantněji a s nižší časovou složitostí?
nemusíte psát hned celé řešení, stačí mi pokud mi naznačíte postup...
Jde to naprogramovat pomoci algoritmu podobneho Dijkstrove algoritmu. Priblizne tak, ze se vytvori tabulka tech jednotlivych casti L, (L-1)*2, (L-2)*3 ... a pole s K prvky (nebo K+1). To K pole bude ze zacatku cele nulove. Pak v kazdem kroku vezmes nove indexy v tom poli K (v prvnim kroku jen index 0), a ke kazdemu z nich prictes vsechna ta cisla z tabulky L a vytvoris takhle nove prvky v K (ale jen na mistech, kde K byli nulova). Nevim, jestli tohle vysvetleni staci, nejspis bude existovat i neco efektivnejsiho. (casovou slozitost si netroufam odhadnout)
Já bych to dělal v cyklu, dokud (L - i) * i vetsi nez K, a ukládal všechny hodnoty do pole, potom bych vzal největší z těchto čísel a odečetl jej od K, vyšlo by číslo C, které bych binárně vyhledával v tomto uspořádaném poli, pokud takové číslo není, vezmu předposlední, odečtu od K atd. atd... Samozdřejmě, pokud jsem správně pochopil zadání
↑ Lumikodlak:↑ kotipelto:
oběma děkuji za návrh, ale bohužel jsem ani jeden nepochopil:(
mohli by jste mi ukázat prosím nějaký příklad s datama např 50 6 jak by ten váš algoritmus fungoval? děkuji mnohokrát
korektní výstup by pro toto byl například
1x L
1x (L-1)*2
1x (L-2)*3
1x (L-3)*4
protože součet tohoto se rovná 50
L (L-x)*(1+x)
6 = 6*1
10 = 5*2
12 = 4*3
Takze cisla 6, 10, 12 (dejme tomu mnozina K)
M jsou oznaceny minule prvky, X jsou oznacene nove generovane - ty vznikaji pricitanim vsech K k tem M prvkum. 'O' jsou nejake predchozi.
Zacatek:
2. krok
10 121012
______M___M_M___X_X_X_X_X__________________________
6 12
3. krok
______O___O_O___M_M_M_M_M_X_X_X_X_X_X______________
4. krok
______O___O_O___O_O_O_O_O_M_M_M_M_M_M_X_X_X_X_X_X__
5. krok
______O___O_O___O_O_O_O_O_O_O_O_O_O_O_M_M_M_M_M_M_X
V 5. kroku jsme uz u 50, takze zpetne se da ziskat treba 12+12+10+10+6
Ale obavam se, ze z toho to moc pochopitelne neni. Nevim, jak to jinak zapsat, bylo by to hodne velke asi. Mohl bych poslat i cely program, ale to az pozdeji.
↑ Lumikodlak:
jestli to tedy dobře chápu tak tu vpodstatě děláš to že odčítáš postupně množiny toho čísla?
jako že dáš
50-6
zkontroluješ ještli je větší jak 0
50-10
o5 kontroloa
50-12
.... a tak dále dokud nedojdeš té 0 nebo méně?
pokud ot takto není tak jsem to opravdu nepochopil...:(
a nebo to je tak že nejprve zkusím 1 prvek každej zvlášť pak 2 prvky pak 3 atd.? a pokud chci vyzkoušet kombinaci každej s každým tak tu máme exponenciální složitost a to mi je celkem naprd:(
↑ VojtechSejkora:
Rekl bych, ze to tak je. V dalsim kroku by se kontrolovalo
44-6
44-10
44-12
40-6
40-10
40-12
38-6
38-10
38-12
ale nektere by se vynechaly, protoze napriklad 44-12=38-6, takze by to byly - 34, 32, 30, 28, 26.
↑ Lumikodlak:
a teď by mě zajímal program, který by toto dělal... jeho kód pokud možno v céčku...
takto mě to taky napadalo dělat, ale nevěděl jsme jak to naprogramovat a nebyl jsem si jist, jestli dokáže udělat i třeba
98 100
Myslis 98 K a 100 L, nebo 100 K a 98 L? V jednom pripade to nebude mit reseni, a ve druhem tu bude proste to 98. (Neni treba dostat se na nulu, ale projit vsechny mozna cisla a pak vzit to nejmensi)
↑ VojtechSejkora: A nechceš, aby to za teba ešte aj odovzdali?
↑ Lumikodlak:
myslím k=98 a L=100
a má to řešení...jelikož jsem psal že hledáme nejbližší kombinaci
ještě jsme to mohl napsat nejbližší vyšší
takže správné řešení by pak bylo 1x L
↑ pizet:
:D ne nechci.... akorát jak tak na to koukám je napadají jen takové řešení, které napadli už i mě a neuměl jsem je naprogramovat, a nebo byli k ničemu kvůli časové složitosti
prostě O(x^L) je příliš mnoho
a mě spíše zajímalo jestli na to už někde nějaký algoritmus není vymyšlen... navíc v pravidlech KSP není nikde psáno, že se nemůžeš radit s částmi jednotlivých cvičení... já celou dobu myslel že KSP je tu proto, aby se člověk naučil něco řešit a nejvíce se člověk učí tím, že pokud na ot nepříjde sám tak o dané problematice diskutuje
To jsem si predtim neuvedomil, jestlize i nejblizsi vyssi, tak se to bude muset trochu upravit, ale to uz je jednoduche. Jestli je nejaky algoritmus vymyslen, to nevim, a ani jsem nehledal.
↑ Lumikodlak:
tak kamarád mi poradil, že je to podobné jako problém batohu... tak se na to kouknu v kuchařce a snad na to příjdu
díky za pomoc