Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 11. 2010 12:50 — Editoval pavelk (23. 11. 2010 14:21)

pavelk
Reputace:   

Teorie grafu - zadani c.2

V okrsku je 12 obcí a každá s každou je propojena přímým elektrickým vedením. Politická reprezentace regionu chce tuto elektrickou síť pronajmout 6 distributorům el. proudu s tím, že každé přímé vedení bude využíváno nejvýše jedním distributorem a každý distributor bude přivádět proud do všech obcí. Rozhodněte, zda je vůbec možné, něco takového zajistit. Pokud ano, navrhněte rozvodnou síť pro každého distributora tak, aby byly všechny "stejnotvaré".
Upřesnění: Pokud si představíme rozvodnou síť jako graf, tak sítě všech distributorů jsou navzájem izomorfní grafy.

Dobry den,
neni mi prilis jasne uz v zadani co je presne mineno nekterymi "podminkami".
Prvni veta je jasna - mame 12 obci (vrcholu), kde kazdy vrchol je stupne 11.
Jak si to mam ale predstavit v praxi ? Tak, ze sice obce maji natahnute vedeni ale jsou bez proudu a najednou tam prijde 6 distributoru a deli se o vedeni ?
Druha veta uz mi tak jasna neprijde - kdyz nekdo neco pronajima tak to nezahrnuje predelavani (pouze poskytovani pristupu k vedeni, ale neni receno, ze ke vsem)
Pak mi neni jasne, co to znamena "kazde prime vedeni bude vyuzivano nejvyse jednim distributorem" - prime vedeni odkud kam ? Od jedne obce k druhe (kabel rozdeli na dve casti a mezi ne postavi distributora ?)
Je mozne, aby jeden distributor poskytoval proud prez druheho do obce a ta byla primym vedenim spojena s dalsi ?
Je mozne, aby jeden distributor poskytoval proud jedne obci prez druhou ?
Mam si predstavit distributora jako vrchol a nebo jen jako hranu (kazdy distributor ma napr. svoji barvu na pronajatem vedeni) ?
Dekuji

• (téma jako vyřešené označil(a) pavelk)

#2 23. 11. 2010 14:23

petrkovar
Veterán
Místo: Ostrava/Krmelín
Pozice: VŠB - TU Ostrava
Reputace:   23 
Web

Re: Teorie grafu - zadani c.2

Myslím, že místo na fóru, byste měl zadání konzultovat s Dr. Kubesou, který bude vaš projekt hodnotit.

#3 23. 11. 2010 14:31

pavelk
Reputace:   

↑ petrkovar:
Dekuji,
veliky prinos fora vidim v tom, ze dany clovek nemusi odpovidat na tytez dotazy nekolikanasobne atak by nikoho o nic neochudil, v pripade, ze nekomu poradil vice ci mene.
Budu tedy postupovat dle vasich pokynu.

#4 23. 11. 2010 16:50

petrkovar
Veterán
Web

pavelk napsal(a):

[b]Druha veta uz mi tak jasna neprijde - kdyz nekdo neco pronajima tak to nezahrnuje predelavani (pouze poskytovani pristupu k vedeni, ale neni receno, ze ke vsem)

To je součástí úkolu. Máte zjistit, zda je úloha řešitelná.

pavelk napsal(a):

[b]Pak mi neni jasne, co to znamena "kazde prime vedeni bude vyuzivano nejvyse jednim distributorem" - prime vedeni odkud kam ? Od jedne obce k druhe (kabel rozdeli na dve casti a mezi ne postavi distributora ?)

Celý kabel dostane jeden distributor.

pavelk napsal(a):

[b]Je mozne, aby jeden distributor poskytoval proud prez druheho do obce a ta byla primym vedenim spojena s dalsi ?

Ne

pavelk napsal(a):

[b]Je mozne, aby jeden distributor poskytoval proud jedne obci prez druhou ?

Ano

pavelk napsal(a):

[b]Mam si predstavit distributora jako vrchol a nebo jen jako hranu (kazdy distributor ma napr. svoji barvu na pronajatem vedeni) ?

Ano, barva je dobrá představa.

#5 24. 11. 2010 18:45

pavelk
Reputace:   

↑ petrkovar:
Dekuji Vam za pomoc,
ted uz je to vice pochopitelne.
Mimochodem snazim se kontaktovat pana Kubesu - ptal jsem se, zda jemu zaslany graf odpovida zadani, ale bohuzel zatim bez odezvy :(
Preji prijemny zbytek dne

#6 25. 11. 2010 16:32

JCDx
Zelenáč
Reputace:   

Mohl bys prosimte rozvest, jak jsi to resil? Resim to uz 2 tydny a porad vubec nevim jak na to.
Diky

#7 26. 11. 2010 16:13

pavelk
Reputace:   

↑ JCDx:Bohuzel pan Kubesa z nejakeho duvodu neodpovedel na muj dotaz, pouze poslal vsem mail o tom, co jsem uz vedel a ujistil me, ze mi to staci :(
Takze ac bych rad nejakym zpusobem poradil, sam si nejsem jisty.

#8 26. 11. 2010 18:10

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Máme dvanáctiúhelník s úhlopříčkami a chceme pomocí 6 pastelek obarvit všechny hrany na obrázku tak, aby hrany obtažené stejnou pastelkou na sebe navazovaly, do každého vrcholu vedla hrana každé barvy a aby útvar obarvený jednou pastelkou byl stejného tvaru jako útvar obarvený jinou. Takový úkol musí snad každý majitel šesti pastelek v konečném čase vyřešit, ne? Jen bych doporučil vždy kresli nejprve od každé barvy jednu hranu, pak další ... a hlídat si, aby průběžně byly grafy jednotlivých barev izomorfní a aby byla celá situace co nejsymetričtější.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#9 03. 12. 2010 11:03

vaporx
Zelenáč
Reputace:   

Mohl by mi prosím někdo poradit nějáký program, který mi nakreslí ty grafy, když tam zadám z jakého vrcholu do kterého to chci? Dík

#10 03. 12. 2010 20:49

petrkovar
Veterán
Web

↑ vaporx:Já používám METAPOST, někdo jiný by možná doporučil GEOGEBRU.

Zápatí