Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den,mam problem s nasledovnym prikladom. Poznam hmotnost disku 350 g. Poznam jeho moment zotrvacnosti 3,5.10^-3 kg.m^2. Uhlova rychlost je 58 rad.s^-1. Kineticka energia je 25 J.
a) Aka je rychlost disku?
b)Aky je polomer disku,ak ma tvar plneho homogenneho valca?
Polomer som pocital podla vzorca I=1/2.m.r^2. Z toho som si vyjadril r a vyslo mi 0,14 m. Rychlost som pocital podla vzorca v= ω.r. Po dosadeni mi vyslo v 8,202 km/h. Vysledok je vraj zly, no ja neviem preco,neviem kde mam chybu. Dakujem za pomoc.
↑ woody25:
Zdravím,
ve výsledku nejsou v pořádku jednotky - 8,202 m/s (pokud jsem počítala dobře číselně.
Ještě - v zadání máš zároveň moment setrvačnosti I a kinetickou energii E, pokud vypočtu úhlovou rychlost ze vzorce pro kinetickou energii, úhlová rychlost ze zadání nesouhlasí s výpočtenou. Nemáš v jednom zadání údaje z různých úloh? Děkuji.
neviem ci kineticka enrgia telesa sa nahodou rovná uhlovej rychlosti a celkovej rychlosti disku
potom si nepoužil kineticku energiu načo by ju tam daval autor?
v= ω.r- tento vzorec ti vyjadruje že bod ktory ma polomer r( čiže v tvojom pripade bod celkom na kraji disku) sa pohybuje rychlosťou v- tato rychlosť nie je rychlosť celkova - ale rychlosť otačaveho pohybu
↑ miso16211:
no je to tam trošku složitější.... bohužel si to přesně nepamatuju, ale tu rychlost bych rozhodně počítal díky 
tedy alespoň myslím že je tak ten vzorec...jestli ne tak už nevím....
ano ale vyšlo okolo 5 km/h to je moc malo↑ VojtechSejkora:
↑ miso16211:
ehm... jesli máš pravně jednotku tka je to celkem hodně.... a jak víš co je hodně a co je málo?
a ono to není až tak málo
jelikož máš velkou úhlovou rychlost a celkem malou energii no a ten disk váží přes čttvrt kila tak těch 5 m/s by mohlo být....
akorát by mě zajímalo jak jsi to spočítal... jakože ten vzoreček pro to v
↑ woody25:
1) pokud dle zadání je pouze rotační pohyb, potom vzorec pro kinetickou energii - viz odkaz.
2) vzorec, který doporučuje ↑ VojtechSejkora: platí pro zároveň pohyb rotační + přimočárý (například rotující disk se pohybuje po cestě vpřed).
3) výpočet poloměru ze vzorce I=(1/2).m.r^2. a výsledek 0,14 se mi zdá v pořádku.
Píšeš, že výsledek rychlosti disku
je "zlý" - odkud to víš? Případně, zda znáš výsledek, který je vraj "dobrý"? Zkusili bychom odvodit, zda zadání není úplné. Odkud je zadání? Děkuji.
Ještě jednou:
Z momentu setvačnosti pro plný disk
najdeme polomer 
Pokud disk vykonává pouze rotační pohyb (je upěvněn na osě a točí se), potom je jeho kinetická energie
.
Z tohoto vztahu lze vypočíst obvodovou rychlost disku - tedy bodů na obvodu disku.
.
Pokud disk vykonává zároveň posuvný pohyb a rotační pohyb (například disk se točí a koulí se po cestě jako kolo), potom jeho kinetická energie:
, odsud stanovíme rychlost posuvného pohybu celého disku jako hmotného bodu vůčí cestě.
Ukažte mi, prosím, kde je v zadání, že disk se točí a zároveň běží po cestě.
Proto se ptám našeho kolegy ↑ woody25:, zda je zadání komplet nebo jinoi informaci, ze které odvodím, že běží po cestě. Děkuji.
↑ jelena:
no a já tam yas nevidím nikde že by se jen a jen točilo:)
a jelikož píšou rychlost disku tak se asi pohybuje po nějaké cestě jako kolo, jinak by měl 0rychlost nebo v každém bodě na poloměru jinou...
z toho jsem zasejc já vzcházel pro ty vztahy co jsme psal:)
↑ VojtechSejkora: děkuji,
já se nepřetahuji o to, či řešení je více správné, ale jen se pokousím z kolegy ↑ woody25: dostat kompletní a původní zadání (ne převypravěné, jak je v úvodu).
Od prvních témat náš kolega již hodně pokročil v řešení fyzikálních úloh, ale pokud při řešení naraží na nejednoznačnost zadání a zbytečně se brzdí v postupu vpřed, bude lepší, pokud takovou situaci prokonzultuje s vyučujícím, od koho je zadání.
To je celé. Zdravím.
Kompletné zadanie : Disk s hmotnostou 35o g letel tak,ze sucasne rotoval okolo osi, vzhladom na ktoru ma moment zotrvacnosti 3,5.10^-3 kg.m^2 s uhlovou rychlostou 58 rad.s^-1. Celkova kineticka energia letiaceho disku bola 25 J. Ako rychlostou letel disk a aky mal polomer ak predpokladame,ze ma tvar plneho homogenneho valca?
Ospravedlnujem sa za nekompletne zadanie.
↑ woody25:
No nádhera :-) Děkuji.
Tedy "letel" a vykonával pohyb posuvný a rotační zároveň. Je tedy postup řešení jasný? Děkuji.
↑ woody25: ano, jak doporučoval již ↑ VojtechSejkora:.
Příště prosím originál zadání, děkuji.