Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 11. 2010 19:41

pavelk
Reputace:   

Max. pocet komponent v grafu G

Mohl by mi prosim nekdo obecne vysvetlit, jak se da najit nejvyssi pocet komponent v grafu G, ktery je k-pravidelny a ma n vrcholu ?
Co je to komponenta vim a pro konkretni graf s tim nemam problem, bohuzel obecne jsem to zatim nepochopil (ve skriptech jsem nasel pouze vyresene 2 priklady, bez postupu nebo jakehokoliv vysvetleni), kreslit takove grafy taky neni nejmoudrejsi reseni :)
Na webu jsem zjistil, ze takovy algoritmus funguje obdobne jako u prohledavani do hloubky.
Potreboval bych to ale obecne, abych mohl vyresit i jine ulohy.
Dekuji

• (téma jako vyřešené označil(a) pavelk)

#2 26. 11. 2010 19:50

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: Max. pocet komponent v grafu G

↑ pavelk: Stačí rozmyslet, proč má každá komponenta v k-pravidelném grafu alespoň k+1 vrcholů. Dál je to snadné.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 27. 11. 2010 13:22

pavelk
Reputace:   

Kondr: Tak po chvili rozjimani jsem prisel na to, ze k+1 vrcholu tam musi byt, jinak by to neslo nakreslit.
A napadl me takovy vzorecek, $\lfloor{\frac{n}{(k+1)}}\rfloor$, kde n je pocet vrcholu.

#4 27. 11. 2010 15:28

vaporx
Zelenáč
Reputace:   

pavelk: napsal jsem ti na tvůj email, který tu máš v profilu, tak jestli by jsi mi prosím odepsal.

Zápatí