Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
pomalu se mě blíží zkouška z fyziky a tak jsems i začala vypracovávat otázky. Jenomže jsem zjistila že kinematika je trochu ořech. Tak jsem sem napsala otázky který mě dělají problémy. Máme k tomu i materiály našeho profesora (viz odkaz) jenom nevím kterou rovnici by po nás asi tak chtěl. Tak jestli by mě s tím nemohl někdo pomoct protože se v tom fakt dost plácám.
1. Uveďte rovnice pro výpočet časové závislosti polohy x a rychlosti v při přímočarém pohybu, a) pro pohyb rovnoměrný a b) pro pohyb rovnoměrně zrychlený. Vysvětlete význam všech veličin, které vystupují v rovnicích.
2. Uveďte základní vektorové rovnice pro výpočet časové závislosti polohového vektoru a rychlosti při rovnoměrně zrychleném obecném (křivočarém) pohybu, t.j. pohybu v prostoru. Vysvětlete význam všech veličin, které vystupují v rovnicích.
3. Napište parametrické rovnice pro výpočet souřadnic polohy x a y kruhového pohybu s využitím a) úhlové dráhy při obecném kruhovém pohybu, b) úhlové rychlosti a času při rovnoměrném kruhovém pohybu. Vysvětlete význam všech veličin, které vystupují v rovnicích.
4. Napište rovnice pro výpočet časové závislosti souřadnic polohy x a y kruhového pohybu s využitím úhlové rychlosti a úhlového zrychlení při rovnoměrně zrychleném kruhovém pohybu. Vysvětlete význam všech veličin, které vystupují v rovnicích.
5. Napište skalární rovnice vyjadřující souvislost a) obvodové a úhlové rychlosti, b) obvodového a úhlového zrychlení kruhového pohybu hmotného bodu.
6. Jakými rovnicemi určíte a) tečné a b) odstředivé zrychlení kruhového pohybu? Vysvětlete význam všech veliči n, které vystupují v rovnicích.
http://fyzika.fce.vutbr.cz/doc/vyuka_sc … o_bodu.pdf 5. strana
↑ gsdv:
V následujícím se budu odkazovat na uvedenou citaci.
1a) poloha
vztah (16), kde a=0
1a) rychlost
vztah (18), kde a=0
1b) poloha
vztah (16)
1b) rychlost
vztah (18)
2)poloha
vztah (19)
2)rychlost
vztah (18)
3a)obecný kruhový
vztahy (20)
3b)rovnoměrný kruhový
vztahy (20), kde dosaď
z (24), ale 
4)rovnoměrně zrychlený kruhový
vztahy (20), kde dosaď
z (24)
5a)rychlost
vztah (26)
5b)zrychlení
vztah (27)
6)tečné/normálové zrychlení
vztahy (9)
Popis veličin vystupujících v rovnicích z toho snad vyčteš a pochopíš. Pokud ne, zeptej se.
↑ medvidek:
Díky moc tohle mě moc pomohlo!! Ještě by mě zajímalo co to vlastně je ta časová závislost nějak mě to ještě nedošlo. A s veličinami nemám problém jenom mě dost mate jak v těch fyzikálních rovnicích vystupují derivace a integrály, co tam vlastně dělají?? třeba tato rovnice 
↑ gsdv:
Časová závislost je vlastně vztah (funkce, vzorec, rovnice...), který umožňuje vypočítat nějakou veličinu (polohu, rychlost, teplotu, ...) v libovolném čase.
Tak například vztah
umožňuje zjistit rychlost
pro jakýkoli čas
. Stačí dosadit za
a vyjde nám
.
(samozřejmě
a
musíme již odněkud znát)
Chceme-li zdůraznit, že
je závislé na čase
, můžeme výše uvedený vztah napsat takto
.
Nemám odvahu zde začít od základu vysvětlovat derivace a integrály. Velice zjednodušeně lze říct, že se používají při výpočtech s časově proměnnými veličinami.
↑ medvidek:
Za ysvětlení časové závislosti děkuju, hned je to jasnější.
A ty derivace a integrály: nepotřebuju to nějak moc ovládat jenom by mě zajímalo u jakých veličin to tak asi bývá, říkáš časově proměnné znamená to že ta veličina se mění v závislosti na čase?
↑ gsdv:
Když například vydělíš celkovou délku trasy celkovým časem jízdy, dostaneš průměrnou rychlost jízdy
. Okamžitou rychlost jízdy, která se může během časového úseku
měnit (je časově proměnná), tento vztah nepopisuje.
Pokud by nás zajímala okamžitá rychlost, museli bychom dobu měření
zkrátit tak, abychom měli jistotu, že se během této doby rychlost příliš nezmění. Je zřejmé, že čím bude doba
kratší, tím více se bude zlomek
blížit k okamžité rychlosti. Derivace v podstatě není ničím jiným, než limitním případem tohoto zlomku, kdy
. Jedním z možných zápisů je
, který říká, že derivací funkce
podle času
dostaneme okamžitou rychlost
. Kdyby rychlost
byla veličina časově neproměnná (=rovnoměrná =konstantní =nezávislá na čase =v každém okamžiku stejná), derivaci bychom nepotřebovali, protože by nám stačil výpočet průměrné rychlosti.
V kinematice mohou být časově proměnnými veličinami např.
poloha, rychlost zrychlení, úhel, úhlová rychlost, úhlové zrychlení, ...
↑ medvidek:
Aha, myslím že to celkem chápu, díky za vysvětlení!!