Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 11. 2010 16:06

TeSi
Reputace:   

Odchylky měření

Ahoj,
potřebuji určit průměrnou, popř. pokud je to možné i relativní odchylku této směšovací rovnice: m1.c.(t-t1) + Ck = m2.c.(t2-t) 

mám zapsanou odchylku měření např. t1 = 12 +- 0,5 C apod.

Jak z toho dostat odchylku (průměrnou, pokud to jde i relativní) celého měření. Něco se mi plete, že průměrnou dostanu tak, že sečtu všechny odchylky a relativní dostanu vynásobením, ale to je opravdu pouze domněnka.

Díky za rady.

#2 26. 11. 2010 21:01

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Odchylky měření

↑ TeSi:

Zdravím,

"průměrná (relativní) odchylka rovnice" - to asi těžko. Odchylka se vztahuje k hodnotě měřené veličiny. Popiš, prosím:

1) co jste dělali - laboratorní měření? a co jste naměřili,
2) která věličina byla měřena a jak, která věličina byla vypočtena - je tedy výstupem z laboratorního měření,
3) jakou učebnici nebo návod používate?

Děkuji.

#3 27. 11. 2010 12:22

TeSi
Reputace:   

Máme si připravit protokol a budeme dělat LP s kaloriometrem - nalijeme do něj studenou vodu (změříme teplotu). Ohřejeme si trochu vody, změříme jeji teplotu a nalijeme ji do kaloriometru. Poté změříme výslednou teplotu.

A ještě musíme spočítat tepelnou kapacitu kaloriometru.

Žádnou předlohu nemáme.

#4 27. 11. 2010 18:09

jelena
Jelena

TeSi napsal(a):

Žádnou předlohu nemáme.

abych pravdu řekla, nevím, jak v takovém tématu mám pokračovat. Jsem z takových témat smutná (z hlášení, že předlohu, (rozumím tomu - knihu nebo oficiální návod od učitele), nemáte)

Předpokládám, že na zakladě změn teplot od počáteční (pro studenou a pro horkou vodu) do rovnovažné teploty v kalorimetru budete počítat tepelnou kapacitu kalorimetru.

Jelikož v jednom pokusu nemůžete opakovaně měřit teplotu (bude průběžná změna), považujete za naměřenou teplotu to, co odečtete z teploměru s příslušnou odchylkou platné pro teploměr: t1 = 12 +/- 0,5. Stejným způsobem odečtete t2 a výslednou t.

Hmotnost vody budete stanovit vážením nebo měřením objemu? Opět přichází v úvahu odchylka, která plyne z použité metody?

Potom se provede výpočet tepelné kapacity kalorimetru jako nepřímě měřené věličiny. A výpočet bude zatížen všemi odchylkami, co jsme uvedli.

$C_k=m_2c(t_2-t)-m_1c(t-t_1)$

můžeme provést postupný odhad chyb podle operaci:

$m_2c(t_2-t)$ - zde máme odhad pro rozdíl $a_2=(t_2-t)$ a odhad pro násobení $b_2=m_2ca_1$.

podobně pro $m_1c(t-t_1)$ (dostaneme odhad chyby $b_1$).

Na závěr máme odhad pro rozdíl: $b_2-b_1$ - podrobně viz kapitola 4.3.3..

Pravděpodobně provedete několik (snad 3 měření, ze kterých stanovite (odvodite výpočtem) průměrnou hodnotu tepelné kapacity kalorimetru (měla by být stejná bez ohledu na podmínky měření). A na závěr ještě vypočtete absolutní a relativní odchylku ze všech 3 měření.

Případně na internetu najdeš hodně protokolů a návodu - například - zkus prosím vybrat nějaký priměřený tomu, co jste běžně dělali a počítali nebo sem umístí nějaký váš jiný protokol, ať vím, čeho se mám držet.

Děkuji.

#5 27. 11. 2010 18:34

TeSi
Reputace:   

Díky moc, skvělá odpověď. Z toho už to nějak dám dohromady a potom to už doladím v hodině na NTB.

#6 29. 11. 2010 14:33 — Editoval TeSi (29. 11. 2010 14:33)

TeSi
Reputace:   

Sorry, vím, že to sem nepatří, ale byla by škoda zakládat zbytečně nové téma.

Je tento převod dobře? d´ = 4,2749658 . 10exp-8 cm = 0,427 nm

Díky.

#7 29. 11. 2010 17:07 — Editoval Spybot (29. 11. 2010 17:37)

Spybot
Reputace:   39 

Tu mas online konvertor pracujuci s pravdepodobne vsetkymi dlzkovymi jednotkami, s ktorymi sa za zivot mozes stretnut.

Odkaz

Per aspera ad astra. In æternum et ultra.

Užitečné vzorce  Užitečné odkazy  Konstrukční úlohy

#8 29. 11. 2010 17:28 — Editoval TeSi (29. 11. 2010 17:28)

TeSi
Reputace:   

Díky, dobrá věcička, ale můžeš mi prosím potvrdit můj výpočet? Mate mě tam to exp-8 a už si moc nepamatuji, jestli převod z exp-8 je o 8 míst, nebo kolik. Díky.

#9 29. 11. 2010 17:30

Spybot
Reputace:   39 

Ano, je to dobre, na tom konvertore to zadavaj takto:

4,2749658e-8

Per aspera ad astra. In æternum et ultra.

Užitečné vzorce  Užitečné odkazy  Konstrukční úlohy

#10 29. 11. 2010 17:34

TeSi
Reputace:   

Díííííky moc.

#11 30. 11. 2010 17:15 — Editoval TeSi (30. 11. 2010 17:15)

TeSi
Reputace:   

Ahojec ještě jednou,

tak mám laborku za sebou, akorát bych potřeboval následující. Určit odchylku výpočtu - tepelné kapacity kalorimetru a teploty válečku (viz obrázek níže). Nepotřebuji postup, stačí mi napsat ty dvě čísla (odchylka výpočtu Ck a odchylka výpočtu t2). Vím, že byste mi to raději vysvětlili, ale prosím, tlačí mě čas, hoďte mi sem výsledek. Děěěěěěěěěěěěkuji moc.

http://www.sdilej.eu/pics/3981e932a5d81acf1ab2171b474de608.jpg

Vycházejte prosím z čísel, popř. odchylek ze zápisu v obrázku.

#12 30. 11. 2010 23:38

jelena
Jelena

TeSi napsal(a):

Nepotřebuji postup, stačí mi napsat ty dvě čísla (odchylka výpočtu Ck a odchylka výpočtu t2). Vím, že byste mi to raději vysvětlili, ale prosím, tlačí mě čas, hoďte mi sem výsledek.

Nevím, odkud to víš, že bych nejraděj všechno vysvětlila.

Bylo tomu tak - proto jsem v sobotu napsala ↑ dost podrobný příspěvek i s odkazy:. Bylo dosti času do konzultovat. Teď se mi do konzultování nechce a do výpočtů už vůběc ne.

V odkazu je postup, jak odchylku ovlivňuje násobení konstantou (výpočet tepelné kapacity kalorimetru), sčítání nebo odečet dvou "nepřesně měřených věličin" a násobení "nepřesných věličin". Věřím, že více podrobné materiály máte i od učitelů.

Omlouvám se, větší pomoc neposkytnu. Ať se vede.

#13 01. 12. 2010 15:33 — Editoval TeSi (01. 12. 2010 15:33)

TeSi
Reputace:   

Nemyslel jsem to na tebe a už vůbec jsem to nemyslel v špatném slova smyslu :). Ba naopak, vždy jste tady ochotni vše vysvětlit a jste raději, pokud si na výpočet přijde člověk sám. Tvůj příspěvek jsem hodnotil kladně, pochopil jsme jej. V takhle obtížném (pro mě) příkladu jej však nedokážu použít.

#14 01. 12. 2010 17:11 — Editoval jelena (01. 12. 2010 17:13)

jelena
Jelena

↑ TeSi: děkuji, ani já jsem příspěvek nevnímala ve špatném slova smyslu.

1) odchylka ve vzorci $C_k=m_k\cdot c_{hliniku}$ se výpočte podle vzorce (1) z kapitoly 4.3.3 (o násobení nepřesnou veličiny konstantou)

2) jak se provádí substituce ve složitějším vzorci tak, aby se dálo použit některého z pravidel z kapitoly 4.3.3, to jsem napsala.

Můžeš sem umístit své substituce - to, co se podařilo a co opravdu nešlo.

Navíc - pokud takové výsledky máte zpracovavat, musíte mít vlastní pokyn, postup a vzorce - mohla bych poprosit o odkaz nebo o náhled? Mám celkem dlouhodobou zkušenost se zkušebnictvím a se zpracováním laboratorních výsledků, proto se zajimám, jak se to učí a co se doporučuje. Třeba i označování je zajimavé. Děkuji.

Kalkuláčku ovšem používat nebudu, děkuji za pochopení. Omluva.

#15 01. 12. 2010 18:30

TeSi
Reputace:   

Právě, že jakoukoliv předlohu nemáme. Dělali jsme pár jednodušších laborek v minulosti a tam se odchylky dali spočítat jednoduše v Excelu. Odchylky jsme dělali kdysi v hodině, ale to jsem za prvé nepochopil ani v té hodině a za druhé už si z toho pamatuji tak kulový.

Jinak díky za pomoc, zkusím to dát a i když ne, bude to muset stačit bez odchylek.

Zápatí