Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ Joerex:doplnením na štvorec,ale tu je to zbytočné ak máš takéto pekné parciálne zlomky
doplnenia sa využívajú ak máš nerozložiteľný kvadratický trojčlen v menovateli
↑ Joerex:najprv to vydeľ,lebo v čitateli je polynóm vyššieho stupňa a potom ten zvyšok rozlož na parciálne zlomky
konkrétne hodnoty zistíš ak to dáš na spoločného menovateľa a porovnáš koeficienty v čiteteľoch vznikne sústava,ktorú vyriešiš
↑ Joerex:
Zdravím, umisťuj, prosím zadání tak, aby bylo viditělné a také nové zadání do nového tématu (ale MAW už používáš hezky, děkuji :-)
navazuji na příspěvek 5 ↑ Joerex: a na doporučení kolegy Jarrro - v zadání (buď dělení mnohočlenenu mnohočlenem nebo pro takové liné, jako jsem já, jen něco přičtu a odečtu, až dojdu k výsledku: 
Myslím, že souhlasí. Zbytek výpočtu už je v pořádku?
Poslední zlomek můžeš jako parciální nebo i tak, jak jsme řešili minule (když jsem měla chyby v úpravě). V pořádku?
↑ jelena:
zbytek je již v celku jasný,šlo mi hlavně o ten rozklad na parc.zlomky - zde můj výpočet
měl jsem hlavně bordel v tom,co,kdy a kam dosadit nebo s čím porovnat...
↑ Joerex:
mně se ten zápis nezdá, jelikož po vyčlenění celé části x+1 pracuješ jen se zlomkém určeným k rozkladu: 
teď můžeš používat "zakrývací metodu" pouze pro čitatel:
pro x=-1 zmizně člen A(x+1) a máme
, odsud B
pro x=2 zmizně člen B(x-2) a máme
, odsud A
nebo jiná "skoro univerzální možnost" - zlomek převest zpět ke společnému jmenovateli a posbírat koeficienty u jednotlivých mocnin x:
proto mame

------------------

a tuto soustavu řešíme.
Je to lepší?
Stránky: 1