Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřeboval bych vypočítat střední a efektivní hodnotu, protože jsme tuto látku nebrali tak si nevím vůbec rady.
Mám určeno:
Um[V]=....
T[s]=....
Uo[V]: ?
Uef[V]: ? 
Pokud by bylo možné zda by jste sem nekdo dal i postup abych se to z toho naučil... Moc děkuji
Zdravím, přes jiné komunikační prostředky jsem slibila, že se to bude řešit:
Podle doporučení kolegy rughara (a podle dalších materiálů) budeme tvořit předpisy funkcí
a počítat integraly:

průběh napětí u(t) dle zadání se skládá ze 3 úseku - na 1. (od 0 do T/4) a na 3. úseku (od 3T/4 do T) jsou to funkce harmonické, s výskytem goniometrických funkcí v zápisů. Na prostředním úseku (od t/4 do 3T/4) je to konstántní přímka.
zkus, prosím, zapsat předpisy funkcí u(t) pro:
(od 0 do T/4)
(od T/4 do 3T/4)
(od 3T/4 do T)
Děkuji.
↑ half11:
ano, ta slabě zvyrazněná křívka odpovídá sinusoidě, je třeba se dopracovat k zápisu pro harmonické kmity - na úseku 1. a na úseku 3.
Tady na obrázku jsem zvýraznila pomocnou křívku "základní sinusoidy" zeleně, od které se dostaneme na zápis pro interval (1) - je to zrcadlově převrácena sinusoida.
Na intervalu (3) je přímo kousek zelené sinusoidy.
účelem je určit
,
a počáteční
v předpisu pro hramonické kmity it
konkrétně pro naše zadání.
Na úseku (2) je to přímka, čím je zajimavá?
Děkuji.
tak když je ta první část zrcadlově převrácení tak ten vzoreček pro sinus stačí jen vynásobyt -1, a pak z toho vyjadřit pouze tu čast te černé čáry..? a ta přímka ta neni ovlivněna ani jedním z průbehů nebo nic jineho mne nenapadá.. děkuji že mi s tím pomáháte
↑ half11:
ano, s (-1) to je dobrý nápad - ve vzorci
určíme maximální vychylku
, počáteční posun není žádný,
. Zápis pro 1. časový úsek máme.
3. úsek už nebude problém - patří základní zelené sinusoidě
, také
. Čemu se rovná
?
A přímku je třeba zvladnout - není ničim ovlivněna a pořád prochází stejnou hodnotou
, přímce, která nemá žádný sklon a prochází pořád stejnou hodnou u(t)=... řekneme .... (jak?) Děkuji.
toto je všeobecný předpis pro harmonický pohyb.
Konkrétně pro naše zadání máme:
pro 1. úsek.
V obrazku jsem napsala zápis pro přímku, jak umíme z období ZŠ (například y=3x+2). Také jsme se učili speciální případ přímky, které jsme říkali "konstantní". Jak tedy vypadá zápis pro přímku na 2. úseku?
↑ half11: ano, bez minusu (jako Cuba libre bez rumu)
předpisy funkcí u(t) pro:
(od 0 do T/4)
(od T/4 do 3T/4)
(od 3T/4 do T)
dosadíme 
teď budeme integrovat:
pomalu na každém úseku
(od 0 do T/4) 
-U_m je konstanta, před integrál, integrujeme: 
↑ half11: také mi to tak vyšlo, tedy na tomto intervalu máme
.
Zvládneš už to dál? přímku? Poslední úsek bude stejný jako první (je symetrický k prvnímu).
3. interval musí být stejný jako 1. interval.
1) jak správně povídaš - je to v jiném intervalu a jiný předpis (to kdybychom chtěli ověřit výpočtem),
2) pokud by byl s opačným znaménkem, tak by se vynuloval s prvním, ale to se nestane, všechno je pod osou - tedy nic se nevynuluje.
Přímka po integrování je
, je třeba dosadit meze.
↑ half11: přímo výborně :-)
Zkus to prosím sesumirovat do vzorce pro střední hodnotu:
souhlasí to?
Kolik máte pokusů na vložení do systému?
↑ half11:
je ve zlomcich ve jmenovateli, musíš zapsat do wolfram jako 0.6/(2*pi)
Než to budeš opět dávat do systému, ještě mi to sem prosím vlož k náhledu. Děkuji.