Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mám soustavu čtyř rovnic o čtyřech neznámých, po úpravě dostanu (úprava je v pořádku, to mám ověřeno):

postupuji dále:
dosadím a dopočítám ostatní neznáme:

upravím a zapíše ve formátu partikulárního řešení a obecného řešení přidružené homogenní soustavy:
... a přitom by správně mělo být:
Už si nad tím chvíli lámu hlavu a nemůžu s tím hnout :( ...
↑ PokecCZ:
Zdravím,
můžeš prosím upřesnit, jak se dostane x1=8, pokud zvolím x4=t=0, x2=u=0. Je možné, že jsem nerozuměla zápisu "ve formátu partikulárního řešení a obecného řešení přidružené homogenní soustavy", potom omluva. Děkuji.
↑ jelena:
Ahoj,
pokud výsledek zobrazíme ve formátu
a hodnoty s lineárně nezávislými parametry vytkneme pak vznikne zápis
. 8 vznikla, když jsem výsledek vynásobil 16, abych se zbavil zlomků - výsledkem jsou vektory, nemělo by to tedy vadit, když tak mě oprav, matematika není mojí silnou stránkou :). Co se týče zápisu "ve formátu partikulárního řešení a obecného řešení přidružené homogenní soustavy", nejsem si jím přesně jist - takto zní zadání úlohy.
dík
↑ PokecCZ:
děkuji za doplnění, asi se mi nepodaří se zorientovat. Doufám, že se na problém podívá někdo z kolegů. Děkuji.
↑ PokecCZ:
Ahoj. Nemáš to zas tak blbě jak si myslíš. Problém je, že násobení řešení nehomogenní soustavy konstantou je hloupost. Takže pokud dosadíš za parametry nulu, tak je partikulární řešení
a hotovo. Kdybys to chtěl "násobit 16kou", jak píšeš, pak musíš před vektor vytknout
. Pokud tam nechceš zlomky, zvol si jinak ty parametry, jako to udělali v té učebnici (zvolili u=1).
Řešení homogenní soustavy je podle mně v pořádku, tvůj lineární obal je, pokud se nepletu, stejný jako podle řešení v učebnici.
Jinak bych řekl, že zápis
není formálně správně. Pokud napíšu <(x,y,z)>, pak už tam mám působení toho parametru zahrnuto.
Stránky: 1