Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
rád bych se zeptal, zda lze vyřešit následující rovnice bez kalkulačky, počítače.
Při úpravách mi totiž vyjde kvadratická rovnice, která má na pravé straně 10^26.
Možná je v řešení nějaký fígl, který nevidím, ale spíš si myslím, že je to špatně zadaná rovnice.
Pokud má někdo nějaký nápad, budu rád.
Děkuji.
Já asi dneska nemám svůj den, ale nějak to v tom nevidím. Pokud bys mi to, prosím, napsal krok po kroku, byl bych Ti vděčen.
nevim jestli je to spravne, ale napadlo me to takhle : potrebujes dostat pred logaritmy jednu polovinu, abych je mohl odstranit. Tak udelas z 13 log10^13. Ted to cislo das pod odmocninu a logicky umocnis aby se nic nezmenilo. Odmocniny strcis pred logaritmy jako jedna polovina a odstranis logaritmy (i jednou polovinou) a resis klasickou rovnici. Ale moc se mi to nezda :D
Stejně ale vychází, pro mě, neřešitelná rovnice. Případně jsem úplně blbej, to taky nevylučuju.
Ahoj.
Cvicne jsem to zkusil, diskriminant neni cele cislo. A v tech radech, v jakych se pohyboval, by bylo dosti nepohodlne pocitat koreny. Nicmene rovnice reseni ma, ale nejsem schopen rict, jestli existuje cesta, jak se vyhnout tem velkym exponentum a jak priklad spocitat bez techniky.
Děkuji. Dostal jsem se taky k obrovským exponentům. Dokázal bych to (možná) naprogramovat, ale ručně to hezky vyřešit neumím.
Zdravím vás,
tato úloha je ze Sbírky maturitních příkladů z matematiky (SNP, mám vydání 1988, ale bude více).
Na pravé straně rovnice je
, jak doporučuje kolega ↑ Nextland: a základ všech log je 5. Myslím, že základ nemá vliv na řešení, ale pravou stranu bych opravila s odkazem na knižní zdroj.
Se samotným postupem řešení, zdá se, není problém. Ať se vede.