Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 11. 2010 18:28 — Editoval stefekl (07. 12. 2010 15:12)

stefekl
Zelenáč
Reputace:   

matematický model topné soustavy

Dobrý den,
jsem studentem třetího ročníku na vysoké škole se zaměřením na informatiku(proste programovani), a máme vytvorit program, který provádi simulaci regulace topné soustavy v dome(kotel ohriva vodu, ta je pohanena cerpadlem o konstantnim pritoku do radiatoru, a radiator ohriva jednu
mistnost). Tento program(model) by mel pocitat i s nejakými konstatními strátami tepla v obvodovych zdech, v nabytku v mistnosti..Naopak muzeme zanedbat ztráty v dopravním vedení. Melo by jit o zjednoduseny model, takze neni treba resit uplne detaily-to bysme asi ani nezvladli.Do našeho programu(modelu) potrebujeme ziskat matematický popis chování tohoto systému pomoci diferencialnich rovnic.(voda se ohreje od kotle=1.rovnice, voda v radiatoru ohreje vzduch v mistnosti=2.rovnice). Našel jsem tyto rovnice popisujici tento problem, nevim vsak jestli jsou tyto rovnice správné a uz vubec nevim jak by se tyto rovnice dali prevest na diferencialni. Byl by ochoten mi nekdo zkontrolovat nalezene rovnice, pripadne upravit, a prevest tyto rovnice na diferencialni rovnice 1. radu?

Predem dekuji za odpoved..

Zápatí