Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 11. 2010 18:28 — Editoval stefekl (07. 12. 2010 15:12)

stefekl
Zelenáč
Reputace:   

matematický model topné soustavy

Dobrý den,
jsem studentem třetího ročníku na vysoké škole se zaměřením na informatiku(proste programovani), a máme vytvorit program, který provádi simulaci regulace topné soustavy v dome(kotel ohriva vodu, ta je pohanena cerpadlem o konstantnim pritoku do radiatoru, a radiator ohriva jednu
mistnost). Tento program(model) by mel pocitat i s nejakými konstatními strátami tepla v obvodovych zdech, v nabytku v mistnosti..Naopak muzeme zanedbat ztráty v dopravním vedení. Melo by jit o zjednoduseny model, takze neni treba resit uplne detaily-to bysme asi ani nezvladli.Do našeho programu(modelu) potrebujeme ziskat matematický popis chování tohoto systému pomoci diferencialnich rovnic.(voda se ohreje od kotle=1.rovnice, voda v radiatoru ohreje vzduch v mistnosti=2.rovnice). Našel jsem tyto rovnice popisujici tento problem, nevim vsak jestli jsou tyto rovnice správné a uz vubec nevim jak by se tyto rovnice dali prevest na diferencialni. Byl by ochoten mi nekdo zkontrolovat nalezene rovnice, pripadne upravit, a prevest tyto rovnice na diferencialni rovnice 1. radu?

Predem dekuji za odpoved..

Zápatí