Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim,jenom bych se chtěl zeptat-z učebnice jsem to nepochopil-parametrická rovnice přímky je
x=xa+t*s1
y=ya+t*s2
ale tohle tak nejak plati kdyz je dan jenom bod A.Co kdyz mam daný 2 body treba A[1;2] a B [-2;0]?Diky za jakýkoliv rady...
↑ NIghtingale:
.. 
..sestavíme parametrické rovnice :
/*2
/*(-3)
-------------------------

--------------------------
.... rovnice přímky AB
ok ok děkuju... <3
a to 2x-3y+4=0 je obecná rovnice že?:-)
sakra ta matematika je věda :-D
mnoo...a mam tu dalsi problemek..co kdyz mam napsat parametrickou rovnici přímky a znám pouze x+y-1=0 ?
jediny na co sem dosel je
x+y=1
ale jak to pak rozlozit na
x=? + s1*t
y=? + s2*t
Mas normalovy vektor n=(1,1). Smerovy vektor je nan kolmy, to spravis tak, ze vymenis poradie suradnic a jednu vynasobis -1 s=(1,-1). Dalej potrebujes bod priamky, napr. pre x=0 y=1 A[0,1] patri priamke.
Mas uz vsetko co potrebujes a teda:
x=t
y=1-t; t patri R
uff... O.o
částečně to chápu,částečně ne.....neslo by to trochu .."polopatě"? :) :( evil matika
konkretne to chapu po ten normalovej vektor..dal v tom mam španělskou vesnici
1."Smerovy vektor je nan kolmy, to spravis tak, ze vymenis poradie suradnic a jednu vynasobis -1 s=(1,-1)"
tzn. kdybych mel (3;5) tak kolmy smerovy vektor je s=(5;-3) ?
2.Dalej potrebujes bod priamky, napr. pre x=0 y=1 A[0,1] patri priamke.
ten bod si muzu vymyslet jakejkoliv ?
1. Ano, presne tak. Niekedy je vyhodnejsie s=(-5,3) ale to je fakticky to iste (pre nase potreby)
2. Bod musi patrit priamke. Typicky najlahsie to mas na spocitanie, ak x alebo y = 0. To dosadis do rovnice a vypocitas linearnu rovnicu o jednej neznamej. teda:
0+y-1=0 /+1
y=1
a mas bod o suradniciach [0,1] kedze za x si dosadil 0 a y ti vyslo 1.
Když už tě tu mám,mám jeste jeden dotaz.Když mám řešit řešení pravoúhlého trojúhelníku ABC a mám zadáno c=39cm,Vc=18cm tak Výška na stranu C se dá počítat jako strana a
C
/|
/ |
/ | a
b / |
/ |
/ | Vc = 18cm
/ |
/ |
/ pr.úhel |
/--------------|
A c=39 B
ne?
Ano, ale nesmie byt pravy uhol pri bode C. Ak je, tak vyuzijes priesecnik Talesovej kruznice a rovnobezky s c vo vzdialenosti Vc
Právě v zadání nemám jestli je pravý úhel v bodu C nebo ne :(
Tak to musis rozdelit na 2 pripady.
Přesně tuhle odpověd sem nechtěl slyšet :D