Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 11. 2010 20:41

Pazzi
Zelenáč
Reputace:   

Analytická geometrie v prostoru - náleží bod přímce?

Dobrý večer,
říkal jsem si, jak analytickou geometrii celkem zvládám, dokud jsem nedostal tento primitivní příklad z Petákové, jen doufám, že mi to akorád vypadlo z hlavy :)

(114/3)
Je dána přímka p = {[1-2k;2+3k;1+k], k€R}.
a) Rozhodněte, zda body C[5;8;3], D[3;-1;0] leží na přímce p.
b) Určete y,z€R tak, aby bod E[9;y;z] ležel na přímce p.

Předem díky za pomoc, asi jsem už moc unavený a nemyslí mi to.

• (téma jako vyřešené označil(a) Pazzi)

#2 30. 11. 2010 20:51

teolog
Místo: Praha
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 

Re: Analytická geometrie v prostoru - náleží bod přímce?

↑ Pazzi:
Parametrické rovnice přímky jsou ve tvaru x=....., y=....., z=....., kde x, y, z jsou souřadnice všech bodů, které leží na přímce.
Pokud tedy nějaký bod leží na dané přímce, jeho souřadnice [x,y,z] musí pro jeden reálný parametr vyhovovat parametrickým rovnicím přímky.

#3 30. 11. 2010 20:54 — Editoval Pazzi (30. 11. 2010 20:58)

Pazzi
Zelenáč
Reputace:   

Re: Analytická geometrie v prostoru - náleží bod přímce?

Sakra, už jsem na to přišel, asi jsem měl fakt nějaký výpadek, seděl jsem u toho 30 minut a furt nic a hned jak to napíšu na forum, tak na to příjdu...
D neleží, C leží, E[9;-10;-3]

EDIT: nemohl jsem přijít na to, jak ověřit, zda body C,D leží na přímce... Potom jsme si uvědomil, že musím dosadit souřadnice ověřovaného bodu do parametrické rovnice přímky a pokud "k" bude u x,y,z stejný, bod na přímce leží, pokud stejný nebude, bod na přímce neleží.
S bodem E je to na podobném principu, akorád musím vypočítat "k" z první rovnice 9=1-2k => k=-4 a potom u y,z dopočítám kolik se rovnají...

Zápatí