Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 12. 2010 10:47

lucik.kicul
Reputace:   

inverzní funkce

dobrý den, na tento odkaz jsem poslala příklad, nějaké kroky jsem vypočetla, ale potřebovala bych vysvětlit, jak zjistím interval, v kterém bych měla počítat, proč je tam <5,nekonečno), proč to nemůže být jiné číslo?, a pak nevím, kdy doplňovat  na čtverec a kdy ne, a pak netuším jak mám dále počítat tento příklad, děkuju
http://www.sdilej.eu/pics/727cf74f2f675 … 12d080.jpg

#2 01. 12. 2010 11:42

PeetPb
Reputace:   

Re: inverzní funkce

zdravim,
Bez toho aby ste museli pocitat inverznu funkciu staci ze sa pozriete na predpis prvej a zistite ze je to kvadraticka funkcia. Grafom kvadratickej funkcie je parabola. Kedze je graf parabola v ziadnom pripade nie je prosta a ako iste viete inverzna funkcia existuje len k prostej. Preto je potrebne zuzit D(f). Staci spocitat x-ovu suradnicu vrcholu paraboly a mate bod ktory rozdeluje parabolu na dve polovice obe su proste.

"If you think you understand quantum mechanics, you don't understand quantum mechanics" - Richard Feynman

"Linux is like a tepee no windows, no Gates, apache inside"

Zápatí