Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahojky,
ráda bych se zeptala na tuto věc:
mám 4 kartičky - jedna kartička např.s číslem 5 a tři kartičky s číslem 1
a) Kolik mám možností, jak sestavit dvojciferné číslo
b) Kolik možností, jak sestavit čtyřciferné číslo
Já vím, že u a) jsou jen dvě možnosti může být číslo 15 nebo 51 - je jedno kterou z těch třech jedniček vezmu.
U b) můžu mít 4 mžnosti:
5111
1511
1151
1115
Ale nevím jaké vzorce bych na tyto možnosti měla moužít.
Mohla bych poprosit o radu?
A pak mám ještě jeden příklad:
Mám kartičky pexesa a chci určit pravděpodobnost vytažení:
c) 2 stejných kartiček
d) 2 stejných (konkrétních) kartiček
Nejprve si určím co chci dělat: tahám 2 kartičky z 64 a na pařadí nezáleží - jedná se tedy o kombinaci.
Ve jmenovateli bude v obou případech 64 nad 2 (2 kartičky z 64).
V čitateli u c) bych dala 32, protože mám 32 různých dvojic a u d) 2, protože chci jednu konkrétní dvojici.
Je to tak správně? Já byla dnes na doučování a nejsem si jistá, jestli jsem to dobře pochopila, tak by mi vaše vyjádření moc pomohlo.
Děkuji.
zdravim. v prvom pripade mam pocit ze su moznosti 3 pretoze mame 4 karticky 3*1 a 1*5 teda moze to byt 51 15 a 11. Zapisat vzorcom by to asi neslo pretoze su to variace (zalezi na poradi 51 != 15) ale nemozeme urcit ci z opakovanim alebo bez pretoze 5ku nemozeme opakovat ale jednotku ano. Ak ide o 4ciferne cislo tak su tie moznosti ako ste spravne napisali 4. Tiez vsak nemozeme urcit ci su to variacie s opakovanim alebo bez.
V druhom pripade. Urcujeme pravdepodobnost tzn. variacie alebo kombinacie nam daju len pocet moznosti ktore mozu vzniknut.
Stránky: 1