Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 11. 2010 20:51

Katarina
Reputace:   

kombinatorika, pravděpodobnost

Ahojky,

ráda bych se zeptala na tuto věc:

mám 4 kartičky - jedna kartička např.s číslem 5 a tři kartičky s číslem 1
a) Kolik mám možností, jak sestavit dvojciferné číslo
b) Kolik možností, jak sestavit čtyřciferné číslo

Já vím, že u a) jsou jen dvě možnosti může být číslo 15 nebo 51 - je jedno kterou z těch třech jedniček vezmu.
U b) můžu mít 4 mžnosti:
5111
1511
1151
1115

Ale nevím jaké vzorce bych na tyto možnosti měla moužít.
Mohla bych poprosit o radu?

A pak mám ještě jeden příklad:
Mám kartičky pexesa a chci určit pravděpodobnost vytažení:
c) 2 stejných kartiček
d) 2 stejných (konkrétních) kartiček

Nejprve si určím co chci dělat: tahám 2 kartičky z 64 a na pařadí nezáleží - jedná se tedy o kombinaci.
Ve jmenovateli bude v obou případech 64 nad 2 (2 kartičky z 64).
V čitateli u c) bych dala 32, protože mám 32 různých dvojic a u d) 2, protože chci jednu konkrétní dvojici.
Je to tak správně? Já byla dnes na doučování a nejsem si jistá, jestli jsem to dobře pochopila, tak by mi vaše vyjádření moc pomohlo.
Děkuji.

• (téma jako vyřešené označil(a) Katarina)

#2 01. 12. 2010 13:50

PeetPb
Reputace:   

Re: kombinatorika, pravděpodobnost

zdravim. v prvom pripade mam pocit ze su moznosti 3 pretoze mame 4 karticky 3*1 a 1*5 teda moze to byt 51 15 a 11. Zapisat vzorcom by to asi neslo pretoze su to variace (zalezi na poradi 51 != 15) ale nemozeme urcit ci z opakovanim alebo bez pretoze 5ku nemozeme opakovat ale jednotku ano. Ak ide o 4ciferne cislo tak su tie moznosti ako ste spravne napisali 4. Tiez vsak nemozeme urcit ci su to variacie s opakovanim alebo bez.
V druhom pripade. Urcujeme pravdepodobnost tzn. variacie alebo kombinacie nam daju len pocet moznosti ktore mozu vzniknut.

"If you think you understand quantum mechanics, you don't understand quantum mechanics" - Richard Feynman

"Linux is like a tepee no windows, no Gates, apache inside"

Zápatí