Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
potrebovala bych pomoct s prvni derivaci ![kopírovat do textarea $\frac{x}{\sqrt[3]{x^2-1}}$](/mathtex/df/df932d478bd7be625564a6022aef1b41.gif)
dekuji
↑ picasso_123: akorat nejak pochybuju, ze se ten jmenovatel da takhle upravit, moc tomu neverim, slo by to tak urcite kdyby tam bylo nasobeni,a le je tam odcitani a kdyz zkusim dosadit nejake cislo tak to nevychazi aby se to dalo takto upravit
Zdravím vás, úprava jmenovatele , co navrhuje kolega mb305, není v pořádku, bohužel to tak nejde.
můžete derivovat jako podíl (bez úpravy), ovšem v jmenovateli je složena funkce, nezapomenout.
Nebo dle doporučení kolegy Olina přepsat jako součin a derivovat jako součin (opět nezapomenou na složenou funkci):![kopírovat do textarea $\frac{x}{\sqrt[3]{x^2-1}}=x\cdot\({x^2-1}\)^{-\frac13}$](/mathtex/fc/fcf9db3d31cf3e81a70d9557d1c74733.gif)
V úvodním tématu sekce VŠ (červeně vyznačeném) si najdete MAW, ve kterém provedete podrobnou kontrolu i s postupem.
↑ jelena: kdyz to zderivuji tak dostavam strasne slozity vyraz, a potrebuji udelat jeste druhou derivaci, jak vam vychazi vysledek
?
Nám vychází něco takového - derivuji jako součin: 
Když to upravím, tak se mi to tak strašné nezdá - pro nalezení nulových bodů, ale před 2. derivováním, bych to upravovala jen nepatrně.
Podařilo se najit derivace v MAW? Je možné sem umístit přímý odkaz na derivace v MAW? Děkuji.
↑ jelena: tak ttakhle mi to taky vychazelo ale desilo me to, pro dalsi pocitani
↑ picasso_123: nemyslím.
Pokud vytkneš z výsledku 1. derivace
před závorku, pro výpočet nulových bodů by to byla vhodná úprava.
Pro výpočet 2. derivace bych pouze trochu upravila výraz
.
Kde je tedy v MAW derivace? Děkuji.
ja vim, ze jsem to oznacila jako vyresene, ale potrebovala bych jeste pomoct s derivaci druhou. nejak se do toho zamotavam
↑ jelena: no zderivovala jsem tu prvni cast jako slozenou fci a tu druhou jako soucin a vim, ze tam je sloznea fce, dostavam vysledek
nemuzu si najit chybu, pocitala jsem to uz nekolikrat, mela bych dostat nulove body +a- 3, ale nejak to nevychazi
↑ jelena: dekuji jen nejak v tom poslednim vysledku ve jmenovateli dostavam 
↑ picasso_123: ano, děkuji za upozornění, opravím (ke společnému jmenovateli jsem přiváděla s 3, tedy nic jiného se nemění).
↑ jelena: ja nechtela upozornovat, jen jsem spise kontrolovala sebe :)