Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 12. 2010 15:56

picasso_123
Reputace:   

prubeh fce

Potrebovala bych poradit, resim prubeh fce $f(x)=x * ln x$ mam udelany def. obor, spocitane limity a zderivovala jsem to, ale nemohu najit nulove body, protoze jsem dostala rci $ln x = -1$ a to je nikdy, tak jestli to znamena ze mam skoncit, ze ten priklad dal nejde, nebo proste jen neurcim nulove body u prvni derivace a budu pokracovat dale

• (téma jako vyřešené označil(a) picasso_123)

#2 01. 12. 2010 16:20

PeetPb
Reputace:   

Re: prubeh fce

zdravim, takze derivacia je ln(x)+1 sedi? a teraz si podla predpisu vidime ze je to logaritmicka funkcia a ta prienik s osou y nema. To ze funkcia nema body v ktorych pretina jednu alebo druhu os neznamena nic viac len to ze to zapiseme do sekcie nulove body v pozorovani funkcie a kludne pokracujte dalej.

"If you think you understand quantum mechanics, you don't understand quantum mechanics" - Richard Feynman

"Linux is like a tepee no windows, no Gates, apache inside"

#3 01. 12. 2010 16:42

venda
Zelenáč
Reputace:   

Ahojky nevíte někdo jak vypočítám derivaci této funkce s absolutní hodnotou? Potřebovala bych s tím poradit..dík moc  |(x-1)/(x+2)|

#4 01. 12. 2010 16:48

PeetPb
Reputace:   

↑ venda: zdravim pre novu otazku je potrebne zalozit novu temu vo fore. dakujem

"If you think you understand quantum mechanics, you don't understand quantum mechanics" - Richard Feynman

#5 01. 12. 2010 16:50

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ venda: zdravím, založ si prosím vlastní téma - viz místní pravidla. Pomocí Hledat (v horní liště fóra se dá najit vzorový příklad, který byl k tomuto tématu podrobně rozebrán.

↑ picasso_123: nulové body - zřejmě pojmenování "stacionárních bodů", "bodů podezřelých z extrému" - tedy takových bodů, kde nastává, že 1. derivace je nulová.

Potřebuješ řešení rovnice $\ln x = -1$. Které nástroje z úvodního tématu sekce VŠ se hodí pro takové účely?

Jak je definována logaritmická funkce a proč si myslíš, že taková rovnice nemá řešení. Děkuji.

↑ PeetPb: děkuji za doporučení ohledně průsečíku funkce s osou y. Omluva, že jsem trochu vstoupila do tématu, pokračuj, prosím. Děkuji.

#6 01. 12. 2010 16:53

PeetPb
Reputace:   

↑ jelena: ano ja som sa pomylil dakujem za upozornenie.
↑ picasso_123: funkcia moze byt  na celom D(f) rastuca alebo klesajuca a teda nemusi mat lokalne ani globalne extremy

#7 01. 12. 2010 17:40

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ picasso_123:

jen pro pořádek - označila jsi téma za vyřešené: našla jsi řešení rovnice $\ln x = -1$? Děkuji.

#8 01. 12. 2010 18:52

picasso_123
Reputace:   

↑ jelena: uz jsem priklad vyresila, myslela jsem ze tam nic neexistuje, ale jde to pro $x=\frac{1}{e}$ me to hned nedoslo

Zápatí