Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
prosím o pomoc s následujícím příkladem:
Náhodný pokus spočívá v současném hodu 3 mincemi. Náhodná veličina X udává počet líců, které padly. Najděte její distribuční funkci a nakreslete graf...
Nějak vůbec nevím, odkud začít... Musím si nejdříve vypočítat pravděpodobnost, padne-li 0 líců, 1 líc,... až 3 líce?
Prosím o menší pomoc...
Děkuji předem.
↑ sylvousek:
Zdravím, myslím, že sestavit tabulku pravděpodobností, jak navrhuješ, je dobrá cesta.
↑ sylvousek: ano.
↑ sylvousek:
pravděpodobnost licu (rubu je stejná) a je 1/2 na jedné minci. Zkus slovně popsat situaci, když na jedné minci je lic a na dalších 2 rub.

↑ sylvousek:
To nemůžeš sčítat, to by ses brzy dostala nad jedničku.
Vzpomeň si na tu kombinatoriku.

Zcela intuitivní a skoro nematematické řešení:
Máš 4 různá scenária: 0, 1, 2, nebo 3 líce. Navzájem se vylučují, může vždy nastat pouze právě jedna situace. Dohromady teda se jejich pravděpodobnosti sečtou na jedničku (říká se tomu totální pravděpodobnost, pokud se dobře pamatuji).
Pravděpodobnost nula líců je 1/8, to už jsme spočítali. Stejná pravděpodobnost je i pro 3 líce (to je to samé, mince jsou docela symetrické).
Dva jevy tedy dají dohromady 1/8+1/8 = 1/4. Do zbývajících 3/4 musíme rozdělit jeden a dva líce. Pokud si to ale rozmyslíš, tak pravděpodobnost těchto jevů musí být stejná, protože 2 líce = 1 rub, takže řešíš otázku 1 lícu nebo 1 rubu (2 líce). Takže řešíš, kdy padne jedna konkrétní část mince právě jednou, tudíž pravděpodobnost je stejná. Každý z těch jevů tedy bude mít jakou pravděpodobnost?
↑ sylvousek: myslím, že ano.
Ostatně výklady milého kolegy Ondřeje nejde nepochopit - vysvětluje vzorově, kolegovi děkuji.
Jsem moc ráda za jeho pomoc.. Já vím, že moje dotazy jsou někdy úplně hloupé, ale pro to, abych napsala zápočet, tak to pořebuji pochopit a ne jen tupě opsat výsledky... Distribuční funkci jsem si již sestavila. Mockrát děkuji Vám oběma.
Stránky: 1