Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim, chtel bych poprosit o detailni postup reseni techto rovnic. Dekuji Vam velmi
1) 2x - 5y + 10 = 0
x + y = 2
2) 3(x-2) - (x+y) = 2
x + 2 y - 2
------- - ------ = 0
3 2
3) 4(x+1) = 2x(3+2x) - 3y
(5-y)(8+y) - 3x = y(1-y) + 38
4) x + 2y x - y 5x
--------- - ------- + ----- = 0
3 2 6
- 6y(x-1)(y+3) = 3x(-4-2y) + 24
↑ Matik007:
sice jsem tu nebyl, ale asi ti jde o to poznat, kdy a čím máš kterou rovnici vynásobit/dělit abys jednu neznámou mohl "vymazat"
to záleží na konkrétní situaci
buďto můžeš tuhle rovnici vynásobit -2 a přičíst jí k té druhé nebo vynásobit dvojkou a tu spodní -1
nebo tuhle rovnici vydělit -2 a přičíst jí k té první, nebo vydělit 2 a tu první vynásobit -1 a sečíst
dělej to co nejjedodušeji
↑ Matik007: matiku.. ty dvě moje rovnice byl jen příklad, nejsou z tvého dotazu...
tak by to vypadalo třeba takhle:
tady jsem to sečetl
vyjde mi y 
to y dosadím sem
-> a vyjde mi x 
a ještě zkoušku a je to
mikl3: Moc diky tohle vyšlo, takže mam prosbu jestli bys byl tak hodny a napsal podrobny postup pocitani(jak pro lamu:D) prikladu, ktere pocitala gadgetka (1-4)? mel sem tam hodne nejasnosti a mozna to od tebe lepe pochopim vic do detailu, pokud mozno vice zjednodusene. Moc diky
↑ Matik007:ale tak za to bude velký plus jako :D dobře jdu na to, budu to psát na papír a pak to oskenuju
↑ Matik007:tady to je, i úpravy, které jdou z hlavy jsem trochu rozepsal... neměl by být problém, napiš pokud je
http://www.sdilej.eu/pics/6cdcad3194d6d … 6f38b4.JPG