Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Je dán bod T [-2;2],přímka p: y=3x-1
Zapiš rovnici přímky q,q||p,T náleží q.
1.Vypočítal jsem si 5 bodů přímky p a narýsoval si to
2.Nakreslil sem bod T
3.Udělal jsem kolmici na přímku p která protíná bod T
4.udělal jsem kolmici na kolmici abych dostal přímku q||p
5.došel jsem k tomu že q: y=kx+6
6.Jak vypočítat prosim to K ??
↑ NIghtingale:
Ahojky, myslím, že tvá prácička bylo dost zbytečná :-), já bych na to šla takto:
V příkladu máš zadaný směrnicový tvar přímky y = kx + a, přičemž k je tangens orientovaného úhlu s vrcholem v průsečíku přímky a první souřadnicové osy, jehož rameny jsou (kladně orientovaná) první osa souřadnicové soustavy a přímka, a je tzv. úsek (vy?atý přímkou) na ose y, což je druhá souřadnice průsečíku přímky s osou y.
Tak to by byla teorie a teď praxe :-D
Teď víme, že q je rovnoběžné s p, z čehož plyne, že k obou přímek bude stejné, tedy q:y=3x-a. Dále víme, že přímka q prochází bodem T [-2;2] a tedy můžeme dosadit bod T do y=3x-a tedy 2=3.(-2)+a, odtud 8. Rovnice přímky q:y=3x+8. :-)
:-O :D
"V příkladu máš zadaný směrnicový tvar přímky y = kx + a, přičemž k je tangens orientovaného úhlu s vrcholem v průsečíku přímky a první souřadnicové osy, jehož rameny jsou (kladně orientovaná) první osa souřadnicové soustavy a přímka, a je tzv. úsek (vy?atý přímkou) na ose y, což je druhá souřadnice průsečíku přímky s osou y."
COZE :D:D:D:D:D:D:D:D .....klaním se,a du asi maturovat v zaří :D:D
↑ NIghtingale:
Neboooj, myslim, ze kdybys u matury rekl jen ty posledni 3 radky, co Nika napsala, udelal bys pancelce taky radost ;-)
je dán trojúhelník ABC,kde A(1,4), B(3,-2), C(-4,-6),určete obecný tvar rovnice přímky p na kt.leží výška vc.jsem počítala-vc leží na AB,tak jsem určila ob.přímku AB,vektor mi vyšel(-3,-1)tak jsem se dopracovala k výsledku x-3y+8=0,je to správný postup?,nemám výsledek.