Ahoj mám problém s rovnicemi do chemie, vým že to není matika, ale nebudu se kvůli jednomu příspěvku registrovat na jiné forum. Stejně rovnice patří také do matiky :D
Takže...
2H(malá 2)O(malá 2) šipka a nané Mno > 0(malá 2(+ 2H(malá2)0
Nechápu přoč jou před některými prvky VELKÉ dvojky To je to proč mi to celé nejde a ještě mám rovnici vzniku katody a anody elekrtolizou vody.
mám to asi špatně a vůbec to nechápu- katoda (-) 2H(malé+)+2e(malé-) > H(malá2)
a anoda (+) O (malá2-)- 2e(malé-)>O
↑ ators:
Zdravím, zřejmě se nám pokoušiš naznačit reakci:
a) zhotovení kyslíku z peroxidu vodíku za katalytického působení oxidu manganičitého - 2. reakce v odkazu?
b) elektrolýzy vody za účelem zhotovení kyslíku a vodíku.
Vyčíslení redoxních reakcí (vznik koeficientů - "velkých čísel")- viz například Odkaz.
Podle které učebnice se učíte? Děkuji.
Již přenechám do peče někoho z ochotných kolegů, neb je třeba zkontrolovat stav sněhu v Opavě.
Pochybuji, že některé jiné fórum poskytuje tak kvalitní prostředí pro zápis chemických rovnic.
Učebnice je od Fraus pro 8 třídu zš nebo gympl, kde jsem já :D
↑ ators: děkuji, je hezky barevná - vyčíslení reakcí je snad naznačeno zdé.
Také se tam píše něco o jazyku - "nevím", co si představuješ pod slovem "vým". Také pochybuji, že na nekterém jiném fóru to bude někdo zjišťovat. Ať se vede - zkus se trochu poorientovat ve vyčíslení reakcí:
- pomocí velkých koeficientů dosahujeme, že počet atomů na jedné straně rovnice je stejný, jako na druhé a platí zákon zachování.
- pomocí malých koeficientů (přímo ve vzorci) dosahujeme, že každá konkrétní látka má přesně konkrétní skladbu a platí zákon poměrů slučovacích.
Anodu a katodu si najdi podle rejstříku v knize (nebo v google - elektrolýza vody, anoda, katoda)