Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím
chtěl jsem se zeptat, jestli chápu dobře co to je cesta grafu. Podle toho, co jsem zatím spočítal to je hrana grafu krát dvě -> u neorientovaného grafu.
Tzn třeba pro K3
to je počet hran. ale jelikož můžu jít cestou tam i zpět, tak krát 2.
pro K4 by pak počet hran byl 6, ale cest 12.
nebo se nějak pletu?
↑ finch.cz:Cesta v grafu je taková posloupnost vrcholů a hran, ve které se každý vrchol vyskytuje jen jednou. V uzavřené cestě dovolíme, aby poslední vrchol cesty byl stejný jako první. Proto nerozumím, co se myslí tím "cesta je hrana grafu krát dvě".
Každopádně v grafu rozlišíme 6 cest ochodního cestujícího a v grafu jich bude 24.
matematice popravdě moc nehovím, ale zkoušel jsem si nakreslit obrázek
kde mi po výpočtu ale jelikož panáček si může chodit tam i zpět, tak proto jsem to dal dva krát (tudíž 6 cest), takhle jsem si myslel, že se počítá ona cesta. Ale jak to tak vypadá, tak je to permutace.
Díky za pomoc
Myslím, že jste počítal počet orientovaných hran. V by byly dvě a v jich je 20.
Pokud se jedná o projekt týkající se cest ochodního cestujícího, tak pojem cesta je zcela o něčem jiném (jak jsem už psal v předchozím příspěvku).