Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
potřebuji zjistit plochu křivočarého trojúhelníka ohraničeného těmito přímkami: y = exp(x/6); x = 1/6; 6x+y-1 = 0. Vím, že je to třeba počítat určitým integrálem, bohužel nevím jak na to. Budu vděčen za každý krok směřující k vyřešení :) Děkuji.
Petr
↑ Petr720:
Takze mas fce:

Zakreslim si je (sklon primky neodpovida, ale to neni pro vypocet podstatne):
Odtud jsou patrne meze urciteho integralu i jeho tvar.
↑ Petr720:
Ono to jeste neni vyresene, jeste to chce urcit hodnotu toho urciteho integralu ;-)
↑ Petr720:
Takze drzim palce v boji a kdyby nahodou integral vyhraval na body, ozvi se, koukla bych na to ;-) Ve dvou bychom ho treba preprali :-)
↑ Petr720:
Kdyby nemel robert_marik moc prace, urcite by te odkazal na jeho supr stranky, kde ti to vse spocita i nakresli. Takze az zabojujes (aby ses to naucil pocitat), muzes si reseni zkontrolovat tady ;-)
http://old.mendelu.cz/~MARIK/maw/index.php?form=geom
Zadej
Ohraniceni shora f(x): exp(x/6)
Ohraniceni zdola g(x): 1-6*x
meze 0 a 1/6
Vyplivne ti to krome postupu, vysledku i presny obrazek, ne ten muj neumele po pulnoci naktresleny nacrt ;-) Ale jak jsem psala, na vypocet ten nacrt vliv nema.
↑ Jorica:
No, já jsem si už to spočítal v Matlabu... Jenomže musíme to mít vypočítané i "ručně" (s postupem) a to mi zatím nevychází. Ale vůbec se nedivím- do dneška jsem o integrování neměl ani páru :-) Takže ještě to zkusím sám (protože vím, že je to základ matiky a bez toho si na výšce ani neškrtnu :( ) a pak využiju těch stránek. Pokud to píše opravdu i postup tak je to bomba! Děkuji
EDIT: Tak jsem neodolal a zadal to tam. Musím napsat, že to předčilo má nejsmělejší očekávání. Už jsem hledal různé programy na výpočty, ale ty těmto stránkám (vzhledem k mým potřebám) nesahají ani po kotník! Mě ta matika snad začne i bavit :-D
Stránky: 1