Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prosila bych chytré hlavičky o radu. Mám zadanou matici typu (M,N). pomocí TURBO PASCALu mám sestavit program, kde se má vytisknout matice, která se liší od původní tím, že má všechny prvky, jejichž součet indexu je sudý, nahrazeny jejich trojnásobkem. Budu vám vděčná!
Ahoj, nevím, jaký je rozdíl mezi normálním pascalem a turbo pascalem, ale v pascalu bych to napsal takto:
for i:=1 to M do
begin
for j:=1 to N do
if i+j mod 2 = 0 then {součet i+j je sudý}
write(matice[i,j]*3,' ')
else
write(matice[i,j],' ');
writeln; {odřádkování každého řádku matice}
end;Offline
↑ vojta01:
a nemělo by tam být třeba ARRAY [xxx] OF xxx ?... protože se to používá u pole - matice. Raději se ptám...,
Jinak pro mé účeli se turbo pascal nijak zvášt neliší od normalniho pascalu.
↑ magenta:
Kolega ↑ vojta01: ti napísal už iba finálny výpis matice. Takže predpokladal, že si to dáš zrejme ako procedúru alebo tak a telo programu atď. si už dopíšeš ;).
btw: aký je to normálny pascal ? :)))
↑ hradecek:
Mám to takhle dobře?
program tiskMatice;
uses crt;
const {kdyz mam danou matici, muzu si urcit konstanty?}
m=10
n=20
type
tmatice=array[1..m,1..n] of integer;
var
i,j: integer;
matice: tmatice;
begin
clrscr; {Smaže aktuální obrazovku}
/randomize; {TO TU ASI NEMA BYT.. když mám tu matici danou, tak nepotřebuju aby se mi tam náhodně dávaly hodnoty, že?}/
for i:=1 to m do
begin
for j:=1 to n do
if i+j mod 2 = 0 then {součet i+j je sudý}
write(matice[i,j]*3,' ')
else
write(matice[i,j],' ');
writeln; {odřádkování každého řádku matice}
end;
end.
Pro mě normální znamená nejpoužívanější, nejobvyklejší. Normální člověk neexistuje a přsto to tak taky říkáme :-D Ale chápu tě, bohužel nejsem programátor...
díky za odpověď
↑ magenta: Možná by to chtělo ještě přidat nějaký vstup (zadání prvků matice), aby byl program spustitelný. To bych bral buď jako čtení ze souboru nebo z klávesnice (od uživatele).
Z klávesnice by to vypadalo takto (např.):
for i:=1 to m do
begin
for j:=1 to n do
begin
read(matice[i,j]);
end;
end;
To by samozřejmě patřilo tam místo toho randomu.
U vstupu ze souboru je to na podobném principu, ale z hlavy si nepamatuji ty konkrétní příkazy pro čtení.
Stránky: 1